Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Володимир Пилипчук: Західні цінності – міф чи реальність?

Політологія 35967 переглядів

Опубліковано - 17.02.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Володимир Пилипчук: Західні цінності – міф чи реальність?
Захід має усвідомлювати, що бандита, який багаторазово вчиняє розбій, не можна зупинити зверненнями до його сумління.

Так вважає Володимир ПИЛИПЧУК, екс-віце-Президент Генерального Комітету ПА ОБСЄ.

- Політики, як західні так і українські, котрі заявляють, що конфлікт не може бути вирішений військовим шляхом, діють в руслі політики, побажань і пропаганди путіна. Позиція згаданих політиків - це демонстрація слабкості власного духу, демонстрація їх меншовартості, неадекватності реаліям їхньої аналітики. Своїми заявами вони ллють воду на путінський млин. Бо саме путін заінтересований щоб така, і саме така думка поширювалася і утверджувалася у світі, - що путін непереможний, що не переможні проросійські бойовики, якщо їх дії підтримує кремль. Що непереможні всі сили, угрупування, країни, котрі підтримуються москвою... Кремль «привчає світ саме до такої думки, і як показують події навколо України, - привчає не безрезультатно…

Світові лідери, у своїй більшості, зайняли страусину позицію, розуміючи при цьому, що росія – це територіальний колос на глиняних лапах «нігерійської» економіки і феодальної армії - в порівнянні із Заходом.

- Політикам світу слід звільнятися з під гіпнозу путіна, від образу путіна, як чергового міфічного Кащея Безсмертного. Слід звільнитися від самонавіювання власної безпорадності і власної меншовартості, бо фіналом ментальної поразки стане зростання залежності від думки і позиції путіна у всіх сферах світових взаємин, аж до зростання і наступного домінування у світі амбіцій і апетитів кремля.

- Захід має усвідомлювати, що бандита, який багаторазово вчиняє розбій, не можна зупинити зверненнями до його сумління: що так діяти неетично, некультурно, чи незаконно, бо його базове мислення не зорієнтоване на ці категорії і цінності, саме тому він і став бандитом. Бандитизм і розбій – це його філософія мислення, форма побудови взаємин з оточуючими, то є спосіб його життя. Але розбійник, отримавши адекватну відсіч, завжди відступає, керуючись лише інстинктом самозбереження, але при цьому не позбавляється злочинного менталітету.
Тому завданнями суспільства, світової спільноти мають бути:

а) забезпечення потенційної жертви засобами її необхідної оборони;

б) створенням умов непоширення бандитизму (тероризму);

в) фізичне винищення носіїв терористичного способу дій, якщо перші дві умови не призводять до бажаного результату.

В російсько-українській війні Захід відмовляється забезпечити нас навіть засобами необхідної оборони. А на фоні того, що саме Захід шантажем санкцій спонукав нас передати нинішньому агресору засоби оборони (ядерну зброю, як засіб стримування ), гарантуючи при цьому нашу безпеку і недоторканість, то відмова його в наданні нам сучасних засобів оборони виглядає щонайменшою мірою аморально. А якщо сформулювати ситуацію без дипломатичних вивертів, то кожен з «гарантів» за Будапештським Меморандумом нас підло обманув і «кинув»… Просто - кожен по-своєму… В кого і в якій мірі із західних партнерів прокинеться сумління і реалізується в реальній допомозі Україні – покаже час!

- Досвід і успіхи збройного опору напіввідродженої Армії України, українських вояків, озброєних волею до перемоги, силою духу, при слабкому мілітарному оснащенні і всупереч діям опереткового генералітету, демонструє зворотнє – військова (неядерна) потуга росії, пропіарена путіним - міф, її не лише можна, але і треба збороти мілітарно, хоча б на теренах України. Для цього Україні потрібно мати сучасне озброєння, інфраструктурне оснащення, вишкіл генералітету по адекватному військовому плануванню і управлінню військами. І все це і під силу, і в можливостях Західного світу. Потрібна політична воля її лідерів, не лише в заявах, дипломатичних і політичних зусиллях, але й у матеріалізації очевидних потреб України.

Без своєчасної матеріалізації мілітарних і економічних потреб України, збройний конфлікт в Україні стане не лише довготривалою кривавою раною в центрі Європи, але й черговим прецедентом пасивного, бездуховного потурання Заходом експансіоністській політиці росії. Вже були в крові Чечня, Молдова, Грузія, тепер – Україна. Тренд і почерк російського державного екстремізму і державного тероризму зрозумілий. Хто наступний, не задумувалися? «Апетит приходить під час їди».

Сьогодні ДержДума росії розіслала парламентом європейських країн лист за підписом Наришкіна, в якому містяться погрози війною Європі. І думаю, це не фінал погроз. Путін піде так далеко, як світ йому дозволить, і одночасно Путін буде відкинутий на своє місце і так далеко, як побажає і зуміє консолідуватися для цього цивілізований світ. Це твердження вірне, при умові, якщо страх перед Путіним не паралізує волю і відповідальність Західних лідерів за долю світу так, як «паралізувалися» перед Гітлером. Треба розуміти, що апетити Путіна і його неадекватність зростатимуть постійно, а подальше зростання його військової машини щоденно підкріплюватиме апетити Путіна. Домовитися з ним не вдасться, бо саме бажання домовитися він розцінює як слабкість і нарощуватиме погрози і вимоги.

На сьогодні його погрози – то понти чергового біснуватого фюрера з віртуального Третього Риму, але хвороба загарбництва прогресуватиме. Тому Його слід зупинити саме зараз, бо через деякий час буде драматично запізно!

- Західні цінності - це права людини, включно з правом на життя, це право на захист, на охорону і оборону країн. Це непорушність кордонів, і забезпечення територіальної цілісності, це безумовне виконання міжнародних угод, домовленостей, Хельсінських угод, однозначне дотримання продукованих Меморандумів і Декларацій. Це – дотримання Статутів ООН і міжнародних організацій, постулатів ОБСЄ і Ради Європи. Це боротьба з тероризмом.

- Чи стануть вони реальністю, напівміфами, чи просто міфами у взаєминах з Україною і по відношенню до України? Бажалося б, щоб відповідь була ствердною. Щоб наші прагнення в Європу і надії на неї не були упослідженими, а євроустремління українців, які відстояні кров’ю її найкращих представників, не були скривдженими.

Подяка Заходу за ту поки-що несміливу, «посильну» допомогу, яку він надає Україні, але ця допомога неадекватна ні ситуації у світі, ні потребам України, ні зобов’язанням «гарантів», і поки що, на жаль, не відповідає широко розрекламованим моральним цінностям цивілізованого світу.

- Європейські цінності – кому і як вони слугуватимуть? – Мають слугувати колективній безпеці, бо їх недотримання слугуватиме почерговій індивідуальній смерті кожної з країн, що їх сповідує?

- Як оцінить історія дії росії зрозуміло, а як оцінить історія ваші дії, керівники «цивілізованих» країн, якими виглядатимуть «західні цінності» сучасного світу в історичному ракурсі, надіюсь вам не байдуже? Якими літерами вони будуть описані – золотими, чи брудно-кривавими - залежить і від вас, панове, і від наших спільних зусиль, від рівня і ефективності співпраці по подоланню агресивних дій Кремля!

Володимир Пилипчук, екс-віце-Президент Генерального Комітету ПА ОБСЄ

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політологія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.