Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Литовський бізнесмен і громадський діяч Cігітас Мічіуліc - “Я від щирого серця допоможу України”

Сучасні технології 51028 переглядів

Опубліковано - 1.04.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Cігітас Мічіуліc: «Я вірю в майбутнє України і якщо був би міністром енергетики, я б передав досвід, що можна зробити»
Cігітас Мічіуліc: «Я вірю в майбутнє України і якщо був би міністром енергетики, я б передав досвід, що можна зробити»
«Нехай люди скажуть, що їм це потрібно, - я готовий. Коли я починав, то опір в Литві був великим, - ми це пройшли. А в Україні буде дуже великий супротив, тому що є монополія, є “Газпром” і ті люди, які отримують гроші від цього бізнесу. Вони будуть чинити опір»

Розмова з Сігітасом Мічіулісом (Sigitas Miciulis) - бізнесменом і громадським діячем що в литовському районі Таураге на перших прямих виборах в литовське самоврядування громада обрала своїм мером, а українці готові запросити за успіхи в Литві в галузі “зеленої енергетики” своїм міністром енергетики.

- Мені здається, за ці кілька днів, що ми знайомі, я б не сказав відразу, що Ви людина звідси, з цієї землі, з Литви. Мені здалося, що Bи - людина, яка приїхала із Заходу і хоче зробити цю землю краще, ніж на Заході.

- Петро, ​​ми з вами завжди жили на Заході. Завжди ми жили в Європі. Тільки хтось хотів на Схід нас взяти, хтось на Захід. Ми мали в минулому спільну історію. І Україна, і Литва була однією з найбагатших і розвинених країн Європи. І багато уроків дали Європі. Але я думаю, що в майбутньому теж ми будемо жити вільно, добре жити і дамо нові уроки Європі, щоб життя було кращим.

- Я ось подивився зараз те, що зробила фірма, яку ви очолюєте, але мені те здається трохи таким, немов з фантастичної повісті. Такий регіон, - де фактично ні копалин, нічого немає, - і він енергетично незалежний. Це приклад не тільки Литві, це приклад цілій Україні.

- Ми з друзями зробили дуже багато в “зеленій енергетиці”. Брюссель поставив завдання для всієї Європи, - в 2020 році мати 20% “зеленої енергетики”. Зараз додали чотири відсотка. Двадцять чотири відсотки буде. Литва буде мати двадцять чотири відсотка: електрика плюс опалення. Скандинавія, Німеччина буде мати більше, але південь Європи не матиме двадцяти відсотків.

А в Таураге ми маємо понад 100%. Тепло отримуємо з природи, з біомаси. В основному з дерев, залишків дерев: тирси, стружки (чіпсів). Але із зеленої електроенергії ми виготовляємо більше, ніж споживаємо. Трошки з Сонця. Зараз запускається новітнє обладнання, яке буде виробляти електрику і тепло з каналізаційної води. І з води. Гідростанція є, 4 мегавати, на нашій річці. Але в основному - з вітряків. Маємо найбільші в Литві вітряні поля. Сонце надсилає в тисячу разів більше енергії, ніж споживають люди на Землі. І цю енергію отримують з нафти, газу, вугілля й атома. Ця енергія лежить на землі, в повітрі, але є новітні технології з якими можна цю енергію отримати дешевше, ніж газ, і зменшити викиди СО2.

Ми вже 10 років виготовляємо брикети, продаємо гранули, монтуємо різні котельні. Перші котельні окупилися через один рік, коли перейшли з вугілля на дерево, з мазуту та іншого нечистого палива. Зробили децентралізацію в Шяуляйському районі. Поставили котельні у великих будинках, п’ятиповерхових і була річна економія у два мільйона літів. Окупилося через один рік.

Зробили перші котельні у західній частині Литви, на деревині. У 1999 році виграли міжнародний тендер і встановили першу лінію, автоматизовану, на дерев’яних чіпсах (стружка з деревини). Увесь персонал навколишніх теплових мереж сміявся. Але потім, коли мазут подорожчав, всі зараз перейшли на цю технологію. І Таураге перейшла з мазуту на деревину і зараз на нашому ринку залишилося близько сорока мільйонів євро.

Якби ми купували газ, то ці гроші були б втраченими. Щоб люди краще жили, повинен бути багатий ринок. Його насичують гроші через інвестиції. Насичують люди, які працюють і платять податки. Ще одне джерело надходжень - туризм, якщо люди приїжджають з інших місць і привозять гроші. Ринок стає багатшим також від експорту та реекспорту. Україна і Литва мають ці резерви.
Сігітас Мічіулісм (Sigitas Miciulis) - бізнесмен і громадський діяч в литовському районі Таураге на перших прямих виборах в литовське самоврядування був обраний мером
Сігітас Мічіулісм (Sigitas Miciulis) - бізнесмен і громадський діяч в литовському районі Таураге на перших прямих виборах в литовське самоврядування був обраний мером
- Я спостерігаю за Литвою понад 25 років. Раніше як журналіст з Москви приїжджав. Нині я один рік дивлюся в очі литовцям, і зробив для себе відкриття, що за останній час литовці стають такими ось сонячними людьми. Вони світяться! У них радість в очах! Як вам вдалося позбутися страху стати такими ось сонячними, світлими людьми? Україні це ще ніяк не вдається...

- Все створюється працею. Але треба працювати від серця, з любов’ю і з творчістю. Але творити може тільки вільна людина. Якщо вона є рабом, ніщо не буде. І ось маємо чудо, - це Сонце, яке надсилає велику кількість енергії. Воно любить всіх на Землі. Так і люди повинні любити Землю, свій народ, свій край і для цього краю працювати. А якщо ворог нападає, всі повинні захищати цей край, - у тому числі і політики.

Ми стаємо вільнішими. Ось колись була грецька цивілізація Еллада, були раби, але аристократи знали, що всі раби хочуть свободи. І коли раб вмирав, аристократ писав декрет «Ти вільний». І раби посміхаючись вмирали з посмішкою. Так будемо ж вільними, але ще за життя!

- Жити будемо вільніше!

- Так. Я все життя в бізнесі, в житті керуюся своєю головою. Тому що я, - вільна людина. Будьте і ви вільними.

- Мені здається, я ще одне відкриття зробив у вас, що ви за останні може десять років, може менше, стали ближче до Сонця. От як ви стали сусідами Сонця? Як полюбили? Через енергетику, через інші відносини. Це помітно зі сторони. Це помітно навіть у вашому відношенню до України. І це помітно з усієї Європи. Як вдається всередині себе ось це викорінити? Ось цей страх, що газу немає. Розкажіть механізм.

- Природа нас вчить. У мене є улюблене прислів’я: «Нас перевіряє час і вчить природа». Нам потрібно більше уроків брати від природи.

Ось, наприклад, є мурашник, мураха, якщо не приходить ввечері до свого будинку, - помирає. У них потужна згуртованість... Вона сама дурна, але дуже любить працювати. А всередині мурашника всім керує колективна думка.

Вчені поїхали до Сибіру, взимку встановили спеціальний зонд. Виявляється, мурашник опалюється, - причому стабільно, автоматично. Є система автоматичного опалення. Приїхали навесні, опустили зонд, дивляться в лісі +40, а в мурашнику +20. Це автоматизована система кондиціювання. Але там інші системи діють - і логістики, і керівництва. Наукового і всякого іншого... А от у нас навпаки, - люди мають голову, мізки, але коли збираються до купи, виходить деструкція. Я довго думав, чому так виходить. А виходить, напевно, тому що у кожного є власні меркантильні інтереси. Для себе, для партії, для однієї труби, для іншої держави. І ось тоді, як злі пси, починають одне одного шматувати. А природа нас вчить іншому.

- Ось тут хочеться більше запитати про політику. Ти успішний бізнесмен. Ти творчо підходиш до роботи, до всього. Багато зробив і зараз, я дивлюся йдеш в політику. Навіщо це?

- Щоб наш край жив краще, ніж зараз. Щоб прийшли інвестиції, створилися робочі місця. Поставив завдання нашій команді, щоб до 2020 року у нашому районі створити 3000 робочих місць. Це важке завдання, але це посильне завдання. І зараз є приватний індустріальний парк, в якому працює 700 душ. Залучили інвесторів, інвестували близько 180 мільйонів літів (24 мільйона євро) (з 1 січня 2015 року Литва перейшла на євро, - прим. "Аратти"). І найбільші платники податків, на рік платять близько 10 мільйонів євро в бюджет. У місцеві та центральний. Люди мають роботу. Коли люди мають роботу, вони не депресують, не просять допомоги від інших. Вони ці гроші витрачають в магазинах, в інших місцях.
Приватний індустріальний парк, в якому працює 700 працівників, повністю живиться автономними джерелами енергії - тепловою та електричною
Приватний індустріальний парк, в якому працює 700 працівників, повністю живиться автономними джерелами енергії - тепловою та електричною
- Будують житло та все інше...

- Так. Якщо йде експорт, це створюється ще робочі місця для послуг, для торгівлі, - від чого та ринок стає багатшим. Якщо люди будуть жити заможно, це вирішить безліч проблем. Повернеться молодь. Не треба буде закривати школи. У селах життя зміниться. І ми знаємо це... Я вірю на всі 100%, що цього можна досягти. Якщо не досягну, я сам після цієї каденції, піду на пенсію виховувати онуків. Нехай молодь йде. Ми повинні мати спільну мету. Якщо ми хочемо досягти мінімум, наша мета повинна бути максимум. А іноді, якщо ми хочемо досягти максимум, ми повинні поставити такі цілі, які іншим здаються неймовірними.

- Ось ще таке питання. В Україні зараз модним стало запрошувати. У нас працює вже чотири литовця на високих рівнях. Фактично керують країною. Якби ось так, знаючи те, що я побачив, що було зроблено, Президент України і народ запросили б Вас міністром енергетики в таку велику країну як Україна?

- Ого! (Сміється)

- Ну віртуально, як мрію. Три перші кроки, які ти б зробив? Ось що би ти, яку нову думку приніс? В Україні дуже працьовитий народ. Вони б зробили. Просто немає ідей, немає ідеології куди нам іти.

- Спочатку повинні бути віра та мета. І якщо люди будуть працювати, цю мету досягнуть обов’язково. Але мені важко сказати. Така пропозиція...

- Ні, ну це ідея! Я не Президент, щоб уже запрошувати на роботу. Я від імені народу веду мову.

- Я від серця... Я вам вже казав, що допоможу Україні. Якщо отримаю таку пропозицію, я буду серйозно її обговорювати. Наша фірма "Bremena" 24 роки працює в зеленій енергетиці, у нових технологіях. Ми перед Різдвом змонтували першу в світі форсунку, яка працює на брикетах. І це не тільки зелена енергетика, брикети дешеві, автоматизовані, але і викиди зменшуються в десятки разів.

Я вірю в майбутнє України і якщо був би міністром енергетики, я б передав досвід, що і як можна зробити. Нехай люди скажуть, що їм це потрібно, - я готовий. Коли я починав, то опір в Литві був великим, - ми це пройшли. А в Україні буде дуже великий супротив, тому що є монополія, є “Газпром” і ті люди, які отримують гроші від цього бізнесу. Вони будуть чинити опір. Але ми повинні сказати, що нам потрібно тепло, а не газ, а ми чомусь платимо свої гроші не за тепло, не за його альтернативні і дешеві джерела, а платимо гроші наших пенсіонерів і бюджету. Влада повинна все робити, щоб вони платили менше і гроші залишилися в Україні. Тоді Україна буде багатою.

Ось увесь наш край, західна Литва, опалюється майже 100% з біомаси. Це - сонячна енергія. Енергію можна робити з всієї біомаси: з листя, з кущів, з відходів, з харчових відходів, з сільського господарства. І ця енергія чистіша і дешевша. Тобто, ось такі зараз технології.

- І все таки Ви як патріот Литви, напевно, в першу чергу допомагаєте своїй країні і народу, і чи важливі для жителів вашого краю міжнародні зв’язки?

- Допомагаючи Україні, я допомагаю нашому краю та його людям, - адже це - нові робочі місця, надходження від експорту навіть ідей і технологій, кошти, що будуть спрямовані на медицину та інші соціальні проекти в нашому краї. По-друге, сильна Україна, як наш друг, це і наша безпека. Історія неодноразово повторюється і ми вже одного разу разом врятували Європу від руйнації багато століть тому, - може і сьогодні наша місія - повторити історичну перемогу і зупинити агресію. Війна вже стукає в двері Європи, адже Україна її частина...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Сучасні технології»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Почуття єдності нації неможливе без поваги до себе…”
Гарріет Бічер-Стоу

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.