Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Скандал. Корупція і відмивання коштів: буденна річ для Верховної Ради?

Світ про Україну 23498 переглядів

Опубліковано - 30.10.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Скандал. Корупція і відмивання коштів: буденна річ для Верховної Ради?
У Швейцарії він під слідством за підозрою у корупції і відмиванні коштів. Його рахунки заморожені. Але Микола Мартиненко продовжує робити вигляд, що нічого не сталося. Так само і майже вся Верховна Рада.

Коли півроку тому у чеській і швейцарській пресі з’явилися перші статті про те, що у Швейцарії розслідується кримінальна справа проти Миколи Мартиненка, народний депутат від "Народного фронту" відреагував вкрай агресивно. Він назвав статті "проплаченими", "жовтими", а цитування їх "інформаційним кілерством на замовлення олігархів".

Риторика змінюється

Коли Deutsche Welle у травні отримала від швейцарської прокуратури непрямі підтвердження того, що у цій країні дійсно розслідуються кримінальні справи про хабарництво і відмивання грошей, про які писали раніше чеські і швейцарські ЗМІ, риторика прес-служби Мартиненка стала більш обережною. Мовляв, кримінальна справа швейцарської прокуратури - "піар-кампанія", а про підозри у корупції йому "нічого не відомо".

Через понад сім місяців після перших публікацій у пресі, DW нарешті отримала недвозначне підтвердження від швейцарської прокуратури: фігурантом кримінальної справи про відмивання коштів є саме Микола Мартиненко. Тепер депутат вже не стверджує, що "нічого не знає" про справу, відкриту ще 2013 року. "Дивно, що це досі розслідують. Крім старої влади, у цьому ще більше була зацікавлена Росія та її олігархи, які діють в Україні", - йдеться у відповіді Мартиненка, наданій DW.

Микола Мартиненко. Статті 305 і 322

Для правоохоронних органів Швейцарії наведення прямим текстом прізвища фігуранта справи - нечуваний крок. "Як ви знаєте, розслідування кримінальних справ підпадає під норми таємниці слідства і нерозголошення службової інформації", - щоразу повторювали у прес-службі Федеральної прокуратури Швейцарії. Вони констатували лише розслідування справи проти громадянина України за статтями 322 (хабарництво) і 305 (відмивання коштів) Кримінального кодексу Швейцарії.

"Українські правоохоронні органи були поінформовані нами про обставини справи і отримали копії найважливіших доказів", - повідомили DW у швейцарській прокуратурі. Що ж змусило швейцарських правоохоронців подолати табу і тепер назвати прізвище Мартиненка прямим текстом? Причиною стала бездіяльність української прокуратури, яка належним чином не відреагувала на запит швейцарських колег про правову допомогу, припустив у розмові з DW депутат від фракції БПП Сергій Лещенко. "У березні відповідь швейцарців на запити про Мартиненка ще була іншою", - каже народний депутат.

Верховна Рада байдужа

Сергій Лещенко досі залишається єдиним депутатом у Верховній Раді, який публічно домагається реакції парламенту на кримінальну справу у Швейцарії і відсторонення Мартиненка від виконання обов’язків голови парламентського комітету з питань енергетики. Утім, спікер Володимир Гройсман не відреагував на звернення Лещенка і переправив його на комітет з питань регламенту. Комітет, очолюваний одним з колег Мартиненка по фракції "Народного фронту", також проігнорував його.

Голова українського відділення міжнародної антикорупційної організації Transparency International Олексій Хмара такому розвитку подій не дивується. "Бо переважна більшість парламентарів живуть в постійному конфлікті інтересів. Абсолютно не секрет, що заможних людей в Раді більше за половину складу. І так само не секрет, що їхні бізнеси після набуття депутатства тільки зросли", - констатує Хмара.

"Ганебна ситуація"

"Це дуже ганебна і водночас стандартна ситуація. У нашому парламенті досі забагато людей, які роблять бізнес на політиці", - прокоментував ситуацію з корупційним скандалом навколо Миколи Мартиненка голова комітету Верховної Ради з питань протидії корупції Єгор Соболєв. З ним погоджується і колега по комітету Віктор Чумак з фракції БПП. За його словами, про проблеми Миколи Мартиненка зі швейцарським правосуддям у парламенті всі прекрасно знають. "Ніхто це питання не підіймав. Бо якщо піднімати питання Мартиненка, то випливе і питання Кононенка, Котвіцького або десятка інших депутатів", - сказав Чумак у розмові з DW.

Скандали зі звинуваченнями у незаконних оборудках регулярно спалахують навколо депутатів, які паралельно з політикою займаються і бізнесом. Зокрема, на адресу згаданих депутатів Ігоря Котвіцького та Ігоря Кононенка нещодавно у ЗМІ лунали звинувачення у незаконному виведенні великої суми коштів за кордон.

Чому не реагує прокуратура?

Віктор Чумак переконаний, що реагувати на звинувачення на адресу Мартиненка має насамперед українська прокуратура. "Вона має порушувати кримінальну справу і допомагати розслідувати справу у Швейцарії. А вона мовчить", - нарікає Чумак. А Єгор Соболєв сумнівається, що Генеральна прокуратура діятиме у цьому випадку неупереджено. "Нині у владі діє кругова порука", - стверджує Соболєв. Він виступає за те, щоби його фракція "Самопоміч" вийшла з урядової коаліції, зокрема, через бездіяльність влади у боротьбі з корупцією.

Віктор Чумак визнає, що депутати-бізнесмени, яким важко розрізняти політику і бізнес, нині домінують і в його власній фракції - "Блоку Петра Порошенка". Однак про вихід з фракції він не думає. Чумак сподівається змінювати систему зсередини - через найбільшу провладну фракцію лобіювати закони, які мають протидіяти політичній корупції. Нині він намагається заручитися підтримкою фракції закону, яким депутатам буде заборонено взагалі отримувати будь-які доходи від бізнесу.

Відставка Шокіна допоможе?

Серед нагальних кроків у боротьбі з корупцією в Україні опитані DW депутати назвали відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Йому закидають бездіяльність як у випадку справи Мартиненка, так і в багатьох інших випадках, коли йдеться про корупцію у владі. Утім, голосів за відставку Шокіна навряд чи вистачить. "Депутатів, які хочуть щось змінити - не більше 50-70. Це багато, порівняно з минулим складом парламенту, але це замало, щоб змінити ситуацію", - констатує голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.