Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Антикорупційний форум: з багатьма учасниками, але без готових рішень

Політика 16272 перегляди

Опубліковано - 24.12.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Антикорупційний форум: з багатьма учасниками, але без готових рішень
На київському Антикорупційному форумі ажіотаж: більше шести тисяч людей готові боротись з корупцією, однак поки не визначились, як саме.

Репортаж DW.

До початку заходу ще дві години, а біля столів реєстрації довжелезні черги. На перший Антикорупційний форум у Києві, за інформацією організаторів, зареєструвалися 6200 людей. Кожен з них захотів взяти участь в обговоренні та прийнятті конкретних рішень проблеми поширення корупції, яка зачіпає в Україні інтереси ледь не кожної людини.

"Я - військовий, 81 бригада. Зараз в АТО. У мене сьогодні перший день короткої відпустки, вирішив прийти сюди, оскільки півтора роки від Майдану пройшло, а країна стоїть на місці, корупція паразитує. Через це і в армії багато проблем, тому я тут", - пояснює Вахтанг Ніколадзе. Форум пройшов у Міжнародному виставковому центрі, де на 28 тисячах квадратних метрів була можливість розмістити всіх бажаючих. Участь у форумі безплатна. Кожен міг прийти сюди після заповнення кроткої реєстраційної форми в інтернеті. Публіка на заході вкрай різноманітна - від втомлених держслужбовців, які прийшли сюди після робочого дня, бізнесменів у дорогих брендових костюмах, дещо зверхньо усамітнених депутатів, журналістів з численних ЗМІ та до молоді, палко захопленої ідеями змін, і пенсіонерів.

Краудфандинг по-українськи

Захід був організований громадськими ініціативами Автомайдан, "Громадянська платформа Нова Країна", рух "Чесно", Центр вільної економіки імені Кахи Бендукідзе, різноманітними активістами, партіями "Демократичний Альянс", "Сила людей" тощо. Форум було проведено за кошти громадян, отримані шляхом краудфандингу, тобто збору добровільних грошових внесків. Такий варіант обрали, аби, за словами організаторів, не прив’язуватися і "не відпрацьовувати" гроші спонсорів - українських олігархів чи міжнародних фондів.

"За три дні ми зібрали один мільйон 100 тисяч гривень. Пожертвували понад півтори тисячі людей. Для України це безпрецедентно. Це була наша принципова позиція, що боротьбу в країні мають фінансувати самі українці. Ми усвідомили цю проблему, а тепер кожен має зробити щось, аби її вирішити", - розповів DW Василь Гацько, лідер "Демократичного альянсу", якому партнери з організації форуму доручили збирати гроші для проведення заходу. Гацько наголошує, що кожен може побачити звіт про збір грошей і їхнє використання на сторінці форуму у мережі Facebook і проконтролювати, як були витрачені гроші. За його словами, левова частка коштів пішла на оренду приміщення, а також оренду меблів та обладнання для організації заходу.

Незвичний формат

Форум був поділений на дві секції: творчу та професійну. Перша проходила у вигляді "світового кафе", де, сидячи за столами, учасники обмінювалися думками, як подолати корупцію в різних сферах життя - в податковій та на митниці, під час державних закупівель чи у правоохоронній системі тощо. "Встаньте. Закрийте очі й уявіть Україну через п’ять років без корупції. Якою вона є? Поділіться своїм баченням із сусідом", - просить зі сцени один з організаторів, співзасновник "Громадянської платформи Нова Країна" Валерій Пекар. І це дещо бентежить присутніх, однак вони встають, заплющують очі і обговорюють.

"Реформи не йдуть. Можливо, таким чином ми зможемо напрацювати ефективні інструменти, аби змінити щось в країні. Тут багато активних людей зібрались, які хочуть щось змінити", - каже волонтер Реанімаційного пакету реформ Олена Салата, яка прийшла на форум, оскільки переконана, що її знання та бачення, як подолати корупцію в Україні, можуть стати у пригоді.

У залі навпроти, тим часом, про боротьбу з корупцією говорять експерти і політики, представляючи своє бачення, як її подолати. Серед інших, на форум прийшли народні депутати Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Віктор Чумак, заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе, художник Сергій Поярков, голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Зараз тотальна корупційна змова у нинішній владі. Їй треба протиставити реальний спротив суспільства. Головне - не заговорити цю проблему. Аби ми вийшли з цього форуму сильнішими, об’єднаними та безкомпромісними щодо корупції", - переконаний екс-голова СБУ, а нині лідер громадської організації "Антикорупційний рух" Валентин Наливайченко.
"Якщо цей форум дасть результат, тисячі очей знову засвітяться", - зазначила, у свою чергу, співачка Руслана Лижичко.

Що на виході?

Підвів риску заходу один з його учасників - голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі своєю емоційною промовою, яку учасники форуму кілька разів переривали аплодисментами. "Ось нові обличчя і нові люди. Я пропоную вам: разом ми повинні очистити країну, організувати широкий фронт за очищення України, української влади, економіки, політики та тих мутних вод, які в Україні стільки крутяться у водовороті і не дають розвиватися країні", - закликав Саакашвілі зі сцени.

У підсумку київського Антикорупційного форуму його учасники оголосили створення громадського руху "За очищення", домовилися створити координаційну раду з обміну рішеннями, як перемогти корупцію, та провести наступний антикорупційний форум у січні в Харкові.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.