Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росії доведеться брати приклад із сьогоднішньої України

Інший погляд 24005 переглядів

Опубліковано - 28.12.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Росії доведеться брати приклад із сьогоднішньої України
Є поширена думка про те, що білоруське «сьогодні» – це російське «завтра». Що монументальність Кремля і його монополія на суспільне життя будуть давати метастази. Цілком можливо. Але навіть якщо й так, то українське «сьогодні» – це російське «післязавтра».

Будь-який процес можна і потрібно розглядати в динаміці. І в цьому сенсі російський вектор визначений: жорстка вертикаль, регулярна прополка громадянського суспільства та всілякий суспільно-політичний Босх. Але це лише короткочасна перспектива. Її створення і підтримка знову ж таки можлива лише в ситуації, коли система не йде в рознос.

У тій саме Білорусі вона стабільна саме завдяки російським ресурсам. Тих самих непрямих російських дотацій, завдяки яким офіційний Мінськ примудряється консервувати у себе в країні Радянський Союз зразка 1990 року, але тільки з сорока сортами ковбаси на полицях. І немає нічого дивного, що в умовах наближення у Росії кризи Олександр Лукашенко намагається знову торгувати своєю лояльністю на Заході, беручи кредити у МВФ і випускаючи політв’язнів.

Те, що ми спостерігаємо сьогодні в Росії – це занепад будь-яких спроб паразитувати на ренті і перерозподілі. Так, першою реакцією Кремля буде якраз спроба засипати будь-яку нелояльність дустом. Але проблема в тому, що самі собою батоги не здатні виконати доцентрову функцію пряників – формула «поки я їм, я глухий і німий» працює лише тоді, коли адресат ситий. А з цим в умовах кризи все більше проблем.

І тому будь-яке «білоруське завтра» у Росії – не назавжди. У якийсь момент з цієї ситуації доведеться виходити: або еволюційним шляхом, якщо запобіжники здорового глузду спрацюють. Або це відбудеться всупереч волі тих, хто сподівається всидіти в кріслах – і тоді сценарій буде менш привабливим. І наступним етапом після цього зламу, реальністю російського «післязавтра» стане якраз-таки українське «сьогодні».

Те, що в Росії прийнято називати «українським хаосом і безвладдям», насправді є лише спробою країни домовитися щодо самої себе. Якби в України було нафтогазове знеболювальне, то регулярні фінансові уколи могли б зняти на час цю необхідність. Але такого анестетика у Києва немає. І ті, у кого цього самого знеболювального скоро не стане – зобов’язані мати це на увазі.

Російський етатист може пишатися одностайністю Держдуми, але це все одно, що пишатися мармуровим автомобілем. Який гарний, монументальний і скажено естетичний. І єдина проблема його в тому, що він не їздить.

Тому що завдання парламенту якраз в тому і полягає, щоб балансувати інтереси і знаходити компроміси. Щоб у кожному законі враховувати запит максимального числа суспільних груп. Якщо в законодавчому органі панує одностайність, то це не означає, що суспільство монолітне. Це означає, що його інтереси в парламенті не представлені.

І точно так само безглуздо боротися з опозицією. Тому що закони політичної природи не обдурити. А вони звучать просто: авторитарному режиму здатна протистояти лише авторитарна опозиція. Зрештою, немає нічого випадкового в тому, що радикальна у своїх методах ОУН-УПА була єдиною силою, яка найдовше протистояла радянській системі.

Російська стабільність не є наступним етапом розвитку, порівняно з українською махновщиною. Вона є її предтечею. У той момент, коли накопичені за щедрі нафтогазові «нульові» запаси резервів закінчаться – система стане перед вибором. Або виходити з політичного анабіозу і починати діалог, або намагатися продовжити наркоз. У другому випадку є шанс перейти точку неповернення. У першому – доведеться уважно вивчати досвід Києва.

Тому що український приклад – це історія про те, що трапляється з країною, яка намагається за короткий термін надолужити згаяне за роки бездіяльності. Це зразок того, як поєднується необхідність домовлятися з масовим патерналізмом і вузьким прошарком громадянського суспільства. Це приклад того, як еліти застрягли в минулому, тоді як новий час ставить перед державою зовсім інші – незнайомі – виклики. Але хто сказав, що завтра точно такі ж завдання не стоятимуть перед російським суспільством?

І хто знає, можливо завтрашній Росії доведеться брати приклад саме з сьогоднішньої України.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Інший погляд»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.