Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Щастя є чи було?

Україна - це Я! 37631 перегляд

Опубліковано - 16.03.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Щастя є чи було?
Був час - мій рибьонок щоранку, прокидаючись, оголошував день, який настає, найгіршим днем свого життя. А потім, за якийсь рік, – кожен день уже став зватися «найщасливішим». Об’єктивно – що змінилося? Самі лиш суб’єктивні зміни.

От я й думаю – від чого залежить відчуття щастя?

От чому люди переважно називають щастям те, що уже минуло? День, коли зустрів свою долю (нічим особливим же той день не вирізнявся), день весілля (вибух у божевільні, не інакше). Ще ось дні, коли народились діти…

В мене з цим взагалі прикол. Одного такого дня я мало не вмерла, а ось другого… Словом, вичитала я, що найбільше щастя у своєму житті жінка відчуває, щойно народивши дитину. Якісь там гормони, фізика-хімія… Словом, щастя – неминуче. Добре, думаю, почекаємо! От народила я, акушерка дівчинку важить-міряє, а я лежу, чекаю приходу найбільшого щастя в житті. Має ж настати, обіцяли! А змучена за дві доби, спати хочеться дико! Окрім цього і якогось дивного полегшення – жодних відчуттів. Ще й лікар, запримітивши мій дивний стан, підійшов і питає – ти чого чекаєш, телефонуй рідним, повідомляй новини! Я схопила телефон і про щастя забула. Може, воно й приходило потім, коли я спала…

Ясна річ, народити дитину – це щастя. Але ж хотілося відчути щось таке… Відчути!

Словник визначає «щастя» як «стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості». Що заважає відчувати хоча б мить глибоке вдоволення і безмежну радість?

От озираєшся назад і думаєш, – а я ж був тоді щасливий, просто не помічав. Чому не помічав? Був же щасливий? Ну чому не відчував??? Чому не відчуваєш тепер? Точно таке ж життя тоді і тепер, – той самий список справ на сьогодні і завтра. Так само п’єш увечері чай, а зранку каву, та сама метушня тоді й тепер, і так само не знав тоді й не знаєш тепер, що відповісти на запитання: «Чи ти щасливий?». А на запитання, чи був щасливий тоді, відповідь уже є. І через 10-20 років постфактум обов’язково визнаєш, що був щасливий зараз. Але просто не знав про це. Чому так?

Озираються всі назад і визнають, – у дитячому садочку були щасливі, в школі були щасливі, а вже в юності які щасливі були! Амнезія якась Позабували усе погане. Пам’ятається, мовляв, лише хороше. Ні, воно то й добре, що хороше! Просто я хочу не пам’ятати, а відчувати! Ось так нахабно – хочу зараз щастя пригорщами зачерпувати, а не констатувати його наявність постфактум! Не подобається мені перспектива називати щастям те, що було, а я й не помітила! Хочу помічати щастя зараз. Але не завжди помічаю Чому? Щастя мале чи навпаки – велике настільки, що зблизька не роздивишся, тільки з відстані? Чи в мене поріг чуттєвості низький? Щось збилося у відчуттях? Чи просто недовіра якась – оце і є щастя? Оце ось найбільше задоволення від життя? А чому таке просте? Чому без позолоти, фанфар і крил?

Високі ж у людей вимоги до щастя!

А воно собі то квіточкою розцвіте, то просто спить, посопуючи носиком. Або прилетить листівкою, озветься голосом у телефоні, притулиться, доторкнеться, помолиться за мене.

Щастя – воно є, було і буде!

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Україна - це Я!»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.