Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На що стає грошей пенсіонерам у Німеччині

Добробут 22016 переглядів

Опубліковано - 12.08.2019 | Всі публікації | Версія для друку

Уте Шнайдер
Уте Шнайдер
Німці зі стажем работи не менше ніж 35 років отримують приблизно 1200 євро пенсії на місяць. На що вони її витрачають? Розповідаємо на прикладі сім’ї пенсіонерів з Кельна.

Сім’ю Шнайдер можна назвати середньостатистичними пенсіонерами. Уте 75 років, її чоловікові Ральфу - 72 роки, одружені вони вже майже півстоліття. Уте пропрацювала 38 років, з перервою у десять років, коли була вдома, доглядаючи за двома маленькими дітьми. У її чоловіка Ральфа стаж роботи 45 років. Ми сидимо з Уте в одному з кельнських кафе за чашкою кави, а її чоловік у цей час підпрацьовує. "Ральф за фахом драпірувальник, він без діла не може, ось і вирішив продовжити роботу на пенсії за мінімальну оплату у 450 євро, яка не підлягає оподаткуванню",- розповідає Уте Шнайдер.

Сама Уте все життя пропрацювала діловодом в одному з відомств Кельна. Правда, працювала неповний робочий день, а півдня - по 19 з половиною годин на тиждень. Так у неї залишалося більше часу на дітей і сім’ю. Сьогодні у сім’ї пенсіонерів після вирахування внесків в касу лікарняного страхування і невеликих податків залишається 1900 євро. Мало це чи багато? Уте знизує плечима: могло б бути і більше, але скаржитися гріх, зізнається вона. На що ж витрачають гроші кельнські пенсіонери?

Життя у Німеччині: оренда квартири і комунальні послуги

Найбільша частина пенсії йде на оренду житла і комунальні послуги. Уте з Ральфом ще пощастило, вони живуть в орендованій трикімнатній квартирі 43 роки. У 1976 році квартплата становила 150 німецьких марок, сьогодні вона становить 500 євро - без урахування комунальних послуг, а з житлово-комунальними послугами - 700 євро. "Це ще по-божому, - підкреслює Уте. Якщо врахувати, як швидко зросли ціни на оренду житла у Кельні і по всій Німеччині".

Друга частина витрат - телефон, інтернет, електроенергія і страховки: страхування відповідальності, майна, юридична або додаткова страховка за послуги зубних лікарів і страховка автомобіля. Це у цілому ще 200 євро на місяць. "Мій чоловік у молодості застрахував своє життя, а коли вийшов на пенсію, то страхова компанія виплатила нам досить велику суму. Вона лежить на ощадному рахунку - на випадок хвороби або нашої смерті. Ми про все подбали, не дітям же нашим розщедрюватися на наш похорон", - з деякою гордістю у голосі підкреслює Уте.

На господарство і харчування

Після вирахування 900 євро на житло, комунальні послуги та страховки від пенсії залишається рівно одна тисяча. "Це на господарство і харчування, - каже Уте.- Ми люди літні, багато не їмо, ощадно обходимося і з витратами на господарство. На все про все у нас іде 600 євро в місяць. 400 євро нам ще вдається відкласти. Я палю. мій чоловік кинув п’ять років тому. Пачка моїх сигарет коштує 6 євро 60 центів. я обіцяла Ральфу: щойно сигарети коштуватимуть 7 євро, я кину. З принципу. Зате 100 євро в місяць заощаджу - я випалюю півпачки на день. За рік заощаджу 1200 євро. Це ж майже відпустка в Іспанії", - уточнює Уте.

400 євро, які вдається відкладати пенсіонерам Шнайдер, ідуть на відвідування кафе і ресторанів, подарунки дітям і онукам. "Іншими словами вони у нас не залежуються, а витрачаються за іншою статтею витрат. А про те, на що ми хочемо витратити зекономлені гроші, розповім трохи згодом", - з посмішкою обіцяє Уте.

Відпочинок в основному в Німеччині

Німецьке слово Urlaub, тобто відпустка, у Німеччині вживають і пенсіонери, воно означає відпочинок за межами будинку - поїздки і подорожі. Тому Уте так і каже: "У відпустку ми в основному їздимо по Німеччині на кілька днів. Нещодавно були три дні у мальовничому містечку в Зауерланді. У вересні ми ще раз туди поїдемо. Там в горах є старий замок, переобладнаний у готель, ось ми і хотіли пару днів відчути себе в ролі графа і графині", - сміється вона.

На відпочинок подружжя пенсіонерів в основному витрачає гроші, які заробляє за рік Ральф - 5400 євро. Наступного року вони зібралися в круїз Дунаєм - з німецького міста Пассау до Будапешта. "Звичайно, задоволення це не з дешевих - тижневий круїз на двох обійдеться нам в 3200 євро, але сюди входять і дві ночівлі у готелі в Пассау на шляху туди і назад, залізничні квитки і страховки на всі випадки життя - ми ж не молоді вже, бог його знає, що з нами може трапитися. Зі страховками завжди спокійніше їздити", - підкреслює пенсіонерка Уте.

Ось на що витрачає свою пенсію з підробітком чоловіка Ральфа кельнська сім’я пенсіонерів Шнайдер. Уте нарікає на те, що кіоск поруч з будинком рік тому закрився, вона там теж підробляла, але задарма. Хоча ні - вона могла за кілька годин роботи брати пачку сигарет, безкоштовно пити чай і каву і спілкуватися з клієнтами. Їй цього цілком вистачало - краще, ніж сидіти вдома, вважає вона.

"А тепер тільки Ральф зайнятий справою, а я цілими днями байдикую", - знизує плечима пенсіонерка. Уте, за її зізнанням, дедалі більше тягне на природу. "Ми збираємося поїхати з міста, - каже вона на прощання. - У нашому будинку в основному живуть студенти - галасливі, невгамовні, а нам хочеться тиші і спокою. Ми накопичили грошей на переїзд, тепер залишилося тільки знайти доступну за ціною квартиру в одному з невеликих містечок під Кельном".

Пенсіонери мріють про терасу або невеликий садок і про собаку з притулку: "Цуценя ми заводити не хочемо, а раптом він нас переживе і залишиться без господарів. Такої долі ми йому не бажаємо".

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.