Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Заклик СБУ, щоб колишні посадовці НБУ утримувались від коментарів, називають «радянським»

Політика 5987 переглядів

Опубліковано - 9.07.2020 | Всі публікації | Версія для друку

Валерія Гонтарева очолювала Національний банк України 2014-17 р., а з 2018 року працює старшим науковим співробітником Інституту глобальних справ Лондонської школи економіки
Валерія Гонтарева очолювала Національний банк України 2014-17 р., а з 2018 року працює старшим науковим співробітником Інституту глобальних справ Лондонської школи економіки
Західні коментатори з осудом відреагували на повідомлення Служби Безпеки України, в якому неназваних осіб з “колишнього керівництва Національного банку України” закликали утримуватися від “неоднозначних коментарів” стосовно фінансово-економічної сфери.

Британський економіст Тімоті Еш пише у Twitter, що на його думку таким чином «вказують замовкнути (Валерії) Гонтаревій, (Якову) Смолію і (Олегу) Чурію» і називає це «обурливим».

Еш вважає, що йдеться про намагання підірвати незалежність НБУ та про «захоплення установ силами олігархічної держави за сприяння Зеленського».

Вашингтонський економіст Андерс Аслунд трактує заяву СБУ як свідчення, що «Служба безпеки України з кожним днем стає більш радянською/російською».

«Сьогодні СБУ попросило замовкнути колишню голову НБУ Гонтареву, яку СБУ не змогло захистити від найбільш злочинного українця Коломойського?» - запитує Аслунд і пропонує натомість притягти до відповідальності олігарха.

Повідомлення СБУ було опубліковане 8 липня на офіційній сторінці служби у «Фейсбук» після того, як експерт Лондонської школи економіки Валерія Гонтарева (голова НБУ 2014-2017) гостро розкритикувала обставини відставки Якова Смолія, її наступника на посаді.

Одразу після оголошення Смолія, що він змушений подати заяву через політичний тиск, Гонтарева у коментарі «Голосу Америки» назвала подію «катастрофою» і написала, що «НБУ був останнім бастіоном наших реформ в Україні».

Гонтарева, яка з 2018 року працює старшим науковим співробітником Інституту глобальних справ Лондонської школи економіки, в інтерв’ю британському інтернетному виданню Central Banking висловила думку, що Міжнародний валютний фонд повинен захистити незалежність Національного банку України.

Гонтарева сказала, що головною причиною усунення Смолія були зусилля українського мільярдера Ігоря Коломойського і припустила, що без рішучих дій МВФ президент Володимир Зеленський напевне призначить такого нового голову українського центрального банку, який буде діяти на догоду Коломойському.

Ігор Коломойський - колишній власник найбільшого в Україні банку «Приватбанк».

«Приватбанк» націоналізували 2016 року, коли він постав перед загрозою банкрутства через багатомільярдні недостачі.

Українські державні установи ведуть проти Коломойського та іншого співвласника банку Геннадія Боголюбова судові справи в Україні і за кордоном з вимогою повернення коштів.

Коломойський відкидає звинувачення і, повернувшись з добровільного вигнання в Україну після обрання президентом Володимира Зеленського, наполягає, що українська держава має відшкодувати банк йому.

Служба безпеки України у своїй заяві не називає імен, але згадує про висловлювання «колишнього керівництва» НБУ стосовно співпраці України та МВФ і закликає «утриматись від подібних неоднозначних коментарів та дбати про національні інтереси України, а не сіяти панічні настрої серед населення та розхитувати економічну стабільність держави».

При цьому СБУ стверджує, що «поважає право кожного громадянина на свободу висловлювань».

Нагальну стурбованість ситуацією з Національним банком висловив також колишній соратник президента Зеленського Олексій Гончарук, який очолював уряд з серпня 2019 до березня 2020 р.

«Керований НБУ - це зручно для людей, які просувають ідею «надрукувати гроші і роздати їх якимось афілійованим підприємствам». Це зробить українців ще біднішими, а окремих «обраних» людей - ще багатшими», - застеріг колишній прем’єр-міністр.

В день оприлюднення заяви СБУ з претензіями до колишніх керівників Національного банку України, Яків Смолій 8 липня поширив фотографію з домовиною і викладеними похоронними вінками, на яких видно гасла із закликами посадити Смолія у в’язницю.

В інтерв’ю Central Banking Валерія Гонтарева сказала, що вона була об’єктом подібного тиску, коли очолювала НБУ, але зауважила, що «Смолій в останні місяці опинився навіть у гіршому становищі».

Гонтарева вважає, що Коломойський може фактично повернути контроль над «Приватбанком» навіть без офіційного поновлення прав власника, якщо нове керівництво Національного банку буде «лояльним до Зеленського і Коломойського».

Президент Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію після відставки Якова Смолія, сказав, що він підтримує принципи незалежності НБУ, але президент також висловив незадоволення тим, що центральний банк провадив фінансову політику, яка не відповідала намірам його уряду.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.