Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Голодомор без українців?

Голодомор 34333 перегляди

Опубліковано - 27.11.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Київ. Михайлівська площа. 25 листопада 2006 року.
Київ. Михайлівська площа. 25 листопада 2006 року.
Чому Росії і певним українським політичним силам невигідно визнавати Голодомор геноцидом саме українського етносу? Чому його жертв розчиняють в понятті “люди, що проживали на території СРСР”? Чому взагалі дане питання намагаються спустити “на гальмах”?

Перше питання – це безпосередня відповідальність Росії як правонаступниці СРСР за злочин штучного голоду в Україні.

Поки що подвійний стандарт успішно працював: золотий запас, валютні заощадження і нерухомість за кордоном Росія успадкувала від СРСР, а історичні зобов’язання і відповідальність, бачте, ні.

Якщо підходити до Голодомору за критеріями Голокосту, а жертв штучного голоду прирівняти хоча б до остарбайтерів, то це питання може й справді носити фінансовий характер.

Кожна вивезена з України під час голоду скирта хліба – аналог золотим зубам спалених в Освєнцімі чи Майданеку євреїв, перелитих в злитки нацистського золота - хто хоче, підніміть експортну статистику хліба з СРСР 1933-го.

Друге питання - це питання другої державної мови. Голодомор – це страшний удар в корінь українського етносу – село.

Саме завдяки Голодомору було зупинено українізацію і запущено русифікаційний маховик.

Отже, російська як друга державна мова – це спроба закріпити культурний удар Голодомору по українцях і на майбутнє.

Саме завдяки Голодомору народна традиція з щоденного життя стала лише науковим артефактом, саме він зробив наш народ безголосим – разом з мільйонами людей загинули і пісні.

Тому й зараз української музики недостатньо, щоб заповнити цілодобовий ефір хоча б одного ФМ-радіо. "Вона ж неякісна і непопулярна", скажуть неприхильні циніки – але ж тоді її носіїв банально фізично винищили!

Саме тоді баланс "місто-село" було зруйновано: молодь потяглася до зрусифікованих міст, бо село остаточно стало убогим і безперспективним, - де й національно розчинилася.

Було знищено носіїв християнської моралі і старої "не-комуністичної" етики праці. Змінилася демографічна поведінка українців – діти, що пережили голод, уже не хотіли народжувати багато дітей.

Варто говорити й про інші, психологічні спадки – страх "про всяк випадок", звичку замовчування історії, боязнь своєї мови і культури, відразу до села і сільського способу життя.

Голодомор відбився навіть на тому, як люди голосують: фраза "мені все одно, чи Ющенко, чи Янукович, лиш би їсти було що” перекладається "все що завгодно, тільки б не голод”. Страх живе з того часу і надалі передається в спадок.

Третє питання – це питання відповідальності всієї радянської спадщини за цей голод. Ви собі уявляєте, як пам'ятник Гітлеру залишають стояти через його "мистецьку вартість", а вулиця Гіммлера не переназивається, бо людям "незручно"? Вулиці Постишева, Косіора, Петровського, Якіра інших активних організаторів Голодомору – тут і скрізь.

Штучний голод – це наслідок не "окремих прорахунків" злого Сталіна і його оточення, це – глибинний зміст радянської системи, усієї без винятку- від Леніна до Горбачова включно.

Хочеться спитати: чи не встидно Путіну, що його держава має той сам гімн, що і злочинна Радянська імперія, авторка Голодомору?

Яка ж ситуація з ідеологічною фразою "висловленням жалю усім без винятку жертвам голоду, без поділу на нації", яку постулює Олександр Мороз?

Основа такого мислення – думка про те, що поділ на етноси, на народи – це зло, що таким чином якісь народи будуть кращими, а якісь – гіршими.

Це – ідея антинаціонального комуністичного або глобалізаційного світогляду.

Мета такого підходу – зняти відповідальність з комунізму як ідеї, а також з СРСР і його історичного спадкоємця за злочин саме стосовно українців, "забовтати" ключові українські етнополітичні проблеми, створені Голодомором, і, по суті, "проїхати" цю незручну і неприємну для зацікавлених сторін "зупинку", зіпхнувши всю відповідальність в могилу померлого радянського монстра.

Голокост – це злочин нацистської Німеччини стосовно євреїв. Проте ніхто не заперечує того, що крім євреїв, німці знищували і людей інших націй.

Зараз ми живемо в державі Україна, а не в Приволжі чи Казахстані. Цифри чітко показують нам, що на території України більшість жертв голоду 1933-го – саме українці, і це ніяким чином не принижує чи відсуває на другий-третій план жертв іншої національності.

Відповідальність за злочини радянського режиму перед казахами чи росіянами на тих територіях несуть саме спадкоємці (не тільки золотого і алмазного запасів) СРСР.

Отож нам є сенс говорити в першу чергу про радянський злочин на території нашої держави, а потім – про злочини на території інших суверенних держав, а не пхати все в "пакет" (говорити про все взагалі і ні про що конкретно).

Чому нам, українцям важливо те, що Голодомор – це удар по нашому етносі?

За століття колоніалізму саме комуністи поставили над українцями унікальний експеримент на знищення.

Ми такі сьогодні – наслідок саме тих часів. Розуміючи, куди і як повертали нашу історичну "лижню", ми зможемо знову віднайти себе.

Голодомор – це перший комуністичний злочин, котрий нарешті буде засуджено в Українській державі. За ним підуть інші – колективізація, знищення української церкви, геноцид кримських татар, операція "Вісла", Чорнобиль, русифікація. Ми повинні закінчити комуністичну добу в Україні.

Це важливо і для всього світу.

Щоб як інші злочини проти людства - Голокост, геноцид турецьких вірмен чи етнічні чистки в Боснії – так і Голодомор ніколи не повторився знову.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Голодомор»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.