Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Політичний фактор засухи

Політмаразми 45556 переглядів

Опубліковано - 1.06.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Політичний фактор засухи
Замість того, щоб організувати ефективну систему страхування врожаю, кабмін знову викидає гроші на вітер.

Засуху в південних регіонах в уряді України розцінюють як серйозну загрозу продовольчій безпеці країни, для запобігання якої виправдані всі методи, у тому числі й адміністративні, а тому до формування продовольчих ресурсів зерна нового врожаю його експорт знову буде заборонено.

Не минуло й трьох тижнів після скасування урядом ним же введених восени минулого року обмежень на експорт продовольчого зерна, як операторів ринку ошелешили тією же новиною — вивозити не можна.

Мовляв, травневе бездощів’я завдало настільки відчутного удару по вітчизняному агропрому, що навіть важко підрахувати збитки агрогосподарств у південних областях. У цілому країна може залишитися без потрібного обсягу продовольчого зерна, а тому в новому сезоні будемо не експортувати, а імпортувати пшеницю і жито, для чого розглядається можливість тимчасового введення нульової ставки ввізного мита на зернові. Крім того, за словами віце–прем’єр–міністра з питань АПК Віктора Слаути, для формування продовольчих ресурсів уряд має намір у липні–серпні цього року закупити через державний Аграрний фонд і Держкомрезерв приблизно 2 млн. т продовольчого зерна нового врожаю і ще 1,8 млн. т буде закладено в регіональний продрезерв обласними держадміністраціями.

Природно, українські аграрії, що постраждали від капризів матінки природи, без державної (читай — урядової) допомоги не залишаться. Кабмін вважає за необхідне внести зміни до Держбюджету України на 2007 рік, якими передбачається додаткове фінансування агросектору на рівні 150 млн. грн., із яких 50 млн. піде на закупівлю посівного матеріалу й 100 млн. грн. — фінансова допомога постраждалим агрогосподарствам.

Також Кабмін має намір запропонувати (тобто змусити) комерційним банкам перенести розрахунки з аграріями за раніше взяті кредити на кінець 2007 – початок 2008 р., а нафтотрейдерам знайти можливість продати аграріям за пільговими цінами майже 400 тис. т нафтопродуктів для проведення збиральних робіт.

І всі ці заходи викликані нібито надзвичайною ситуацією, що склалася в АПК у результаті бездощів’я, хоча головною причиною таких дій низка експертів називає майбутні позачергові парламентські вибори. Тому вже сьогодні необхідно сільський електорат «підгодувати», аби той правильно проголосував восени. Жодних нових механізмів і методів (тим більше в руслі ринкових відносин) нинішній уряд не пропонує й не намагається цього зробити.

Практично всі експерти вважають, що ані Аграрний фонд, ані Держкомрезерв за два місяці не зможуть закупити на ринку 2 млн. т — це практично неможливо. Нагадаємо, в попередні роки вищезгадані держструктури не могли виконати й лекші доручення по формуванню держпродрезерву. А тут 2 млн. т і все за два місяці?! Не говорячи вже про те, що на ці заходи держава планує віднайти 1,5 млрд. грн.

У цілому нинішня ситуація, якщо відкинути об’єктивні проблеми, не мала б таких наслідків для селян і держбюджету, якби уряд зобов’язав у свій час сільгоспвиробників страхуватися від подібних ризиків. Крім цього, за останні десять років більшу частину українських поливних систем порізали на металобрухт. На цю ситуацію влада закривала й закриває очі, вважаючи, що ефективніше виділяти гроші постфактум, замість того, щоб організовувати нормальну систему поливу полів.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки люди розумом убогі, особливо недоумки та ідіоти, позбавлені національних прикмет”
Арсен Річі

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.