Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Новий сезон у Криму - нові медузи у морі

Довкілля 63651 перегляд

Опубліковано - 11.06.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Реброплав Мнеміопсис (Mnemiopsis sp.)
Реброплав Мнеміопсис (Mnemiopsis sp.)
Починається сезон відпусток і всі їдуть на море. Досі багато українців відпочивають на березі Чорного моря. Часто від туристів доводиться чути нарікання не тільки на вітчизняний сервіс, а й на велику кількість медуз у воді, які заважають купатися.

Британські вчені дійшли висновку, що у Чорному морі цих організмів розплодилося так багато, що вони вже майже витіснили рибу. Головним фактором поширення медуз науковці однак вважають надмірний вилов риби.

Звідки медузи потрапили в українські води і чи становлять вони якусь небезпеку для людини?

Про це відповідає морський біолог, викладач Києво-Могилянської академії Євген Дикий, який зараз якраз в Криму.

Євген Дикий: - Ідеться не про медуз, а про споріднені з ними організми, які теж виглядають як медузи – прозорі, драглисті. Тобто, для нефахівця вони дійсно схожі на медузу, але ведуть дещо інший спосіб життя. Це так звані реброплави, яких в Чорному морі донедавна не було. Реброплави живуть в північній Атлантиці.

У 80-ті роки, коли Радянський Союзу масово завозив хліб із Канади, із баластними водами вантажних кораблів реброплав мнеміопсис (Mnemiopsis sp.) завезли з північної Атлантики до Чорного моря. Тут він не мав природних ворогів, зате мав потужну кормову базу.

Харчується ця істота тим самим, що і багато промислових риб, а саме дрібним плангтоном. Крім того, він не гребує ікрою риб. Таким чином завезення реброплава мнеміопсиса в Чорне море фактично стало екологічною катастрофою.

Після його завезення улови чорноморської хамси впали в 15 разів. Цьому не можна було дати раду ніяк. Однак в середині 90-их років, коли пішла нова хвиля активного мореплавства, то із баластними водами кораблів завезли другий вид реблоплавів, який називаться берое, теж з північної Атлантики. Цей реброплав берое (Beroe spp.) - це спеціалізований хижак, який харчується лише іншими реброплавами. Цей хижак почав знижувати чисельність мнеміопсиса.

Таким чином, починаючи із середини 90-их ситуація дещо покращилася. Але я гадаю, що ці два чужорідні види в Чорному морі так назавжди і залишаться. Боротися з ними нереально. Але в системі встановилася природна рівновага.
Реброплав Берое (Beroe spp.)
Реброплав Берое (Beroe spp.)
- Ці істоти окрім того, що вони загрожують популяції риб, як вони можуть впливати при контакті з людиною?

- Напряму ніяк. На відміну від деяких видів справжніх медуз реброплави не мають жалких клітин, не мають отрути, і ніяких опіків від дотику з ними немає.

- Пане Євгене, Ви зараз – на Чорному морі. Чи справді цих так званих медуз там так багато? Чи це помітно коли купаєшся?

- Зараз ще не помітно. На даний момент ще вода достатньо не прогрілася. Їх побільшає наприкінці серпня.

- Чому реброплавів так багато саме в Чорному морі? Чому їх майже немає, наприклад, в Середземному?

- Справа в тому, що Середземне море зовсім не схоже на їхню батьківщину. А от якраз більш холодне, більш прісне Чорне море дуже схоже на північну Атлантику, звідки їх привезли. Але з іншого боку, в Чорному морі є багато харчів і немає ворогів. Відповідно тут вони себе почувають краще, ніж вдома.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Довкілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.