Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Забавки Кремля: діти - гарматне м'ясо політиканів

Холодна війна-2 48892 перегляди

Опубліковано - 14.02.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Забавки Кремля: діти - гарматне м'ясо політиканів
У Росії малята віком від семи років знову можуть бути політично заангажованими. Засновники організації “Мішкі”, або ж “Ведмежата”, кажуть, що їхня діяльність мало чим відрізняється від руху скаутів на Заході: плекати моральні цінності юного покоління. Але їхні опоненти говорять, що така ініціатива нагадує відродження руху піонерів і жовтенят, як у радянські часи.

У хмарний, вітряний день 25 дітей зібралися перед Посольством Естонії у Москві. Вони провели три години в автобусі на шляху з міста Владіміра до російської столиці і, як видно, стомилися. Діти розмальовують велетенський плакат із зображенням пам’ятника радянському солдатові в Таллінні, а з динаміків чути «Катюшу», найвідомішу радянську пісню воєнних часів.
Ці діти – учасники дитячого руху «Мішкі», який минулого року заснували члени провладної організації «Наші». Втім, одна із засновниць «ведмежат», 20-річна Юлія Зімова каже, що це просто збіг обставин.

«Я в даному разі комісар руху „Наші“. Є ще, може, двоє чи троє таких комісарів. Решта, і навіть керівники в містах, вони не з руху „Наші“. Переважно набираються вожаті з педагогічних вишів – 3, 4, 5 курс – і ніякого стосунку до руху „Наші“ вони не мають», – запевняє вона.

«Мішкі» і штаб-квартира «Наших» – в одному приміщенні

Щоправда, центр організації «Мішкі» розташований у тому самому приміщенні, що й штаб-квартира «Наших» – імпозантному триповерховому будинку з високою огорожею та озброєним охоронцем на вході.

Стіни будівлі всередині помальовано у червоний колір, колір руху «Наші». Четверо організаторів «Ведмежат» засідають у кімнаті з малиновими стінами і мають дуже багато роботи. Вони влаштовують поїздки до Липецька, Тамбова, Саранська і Белгорода – там, поміж іще півтора десятка російських міст, створено відділення руху.

Юлія Зімова каже, що сьогодні до руху «Мішкі» записалося 3 тисячі російських дітей, віком від 7 до 15 років.

«Головна мета – зробити кожну дитину господарем своєї малої Батьківщини. Вчитися берегти свій двір, своє місто, свою країну. Ми хочемо створити альтернативу. Показати, що можна витягнути дитину від комп’ютера, від телевізора і дати можливість побачити, що буває інакше», – заявляє вона.

Без політики, як за радянських часів, не обходиться

Але тут не обійшлося без політики. Минулого року учасники руху «Наші» пікетували естонське посольство з протестом проти перенесення пам’ятника радянському солдатові з центра Таллінна на військовий цвинтар. Естонія пояснювала своє рішення активізацією сил, які підривають незалежність країни. Але така політика обурила Росію, яка вважає це неповагою до жертв боротьби з нацизмом.

Юні «Мішки», яких привезли до естонського посольства минулого тижня, як виглядає, мало що знали про мету акції. Один із юних учасників акції сказав Радіо Свобода, що його звати Ваня і що він просто хотів приїхати до Москви. На запитання, чому він вступив до організації, хлопець відповів, що не знає.

Більше розпитати дітей було важко, бо організатори не дуже хотіли, щоб вони спілкувалися з журналістами, і наказали групі швидко сідати на автобус назад до Владіміра.

«Неприємні асоціації з радянськими часами»

Політичний оглядач московського Центру Карнеґі Маша Лімпан каже Радіо Свобода, що діяльність організації «Мішкі» нагадує їй радянських жовтенят і піонерів.

«Гадаю, що будь-яка молодіжна організація, якою керують згори, навіює дуже неприємні асоціації з радянськими часами. Крім цього, „Наші“ – не дуже приваблива організація з огляду історії тиску на урядовців і цілковиту безкарність. Тому те, що вони є ідеологічними наставниками ще менших дітей, це, як на мене, дуже неприємна тенденція», – зазначила політолог.

Інші оглядачі звертають увагу ще й на те, що ведмідь – щось на кшталт «національної тварини» для росіян – є й символом провладної партії «Єдина Росія». Від цього ж слова походить і прізвище владного ставленика на наступного Президента Росії Дмитра Медвєдєва…
Від “Аратти”: Ми добре пам'ятаємо часи, коли усі ми жили в країні, яка була суцільним табором: чи то військовим, чи то концентраційним. І кожен, хто народжувався на цій території - від першої хвилини свого земеного життя, мусив ставати гарматним м'ясом чи то заради світової революції, чи то за ради світлого майбутнього компартійної номенклатури.

Нам із ранього дитинства вбивали у свідомість божевільну установку: навколо суцільні вороги, які мріють знищити тебе і твою країну. І мільйони людей жили у постійному очікуванні війни, або ж арешту і концтабору за необачливо сказане слово.

На щастя, злочинний комуністичний режим сконав і тепер українські діти отримали право на аполітичне дитинство. Вони отримали право пізнавати навколишній світ таким, яким він є, незалежно від того, що думає про нього Президент країни чи лідер правлячої політичної партії. І це, гарантія того, що прийдешні покоління українців матимуть здорову психіку, не деформований ідеологічними догмами дуркуватих керманичів, світогляд.

І ми, дорослі, маємо цінувати це, найбільше досягнення нашої демократії. І добре усвідомлювати, що зовсім поруч відроджується монстр тоталітаризма. І не плекати ілюзій, що ця потвора розуміє людську мову. Як не розуміли її колись більшовики, у яких не здригнулася рука розстрілювати, катувати у буцегарнях дітей, винищувати голодоморами мільйони українців. І на тому тлі цинічно брехати про щасливе майбутнє народу.

А тому, чи слід дивуватися ховробливій реакції Президента Путіна на спроби української влади реанімувати іншу історію: фактів, а не їхнього трактування із точки зору марксизму-ленінізму.

Проте, наразі кожен із нас має вирішити для себе, якого майбутнього він бажає своїм дітям та онукам: чи у марксистько-ленінському концтаборі імперії зла, чи вільної людини у суспільстві вільних людей. Ви хочете, щоб високопосадові князьки загоняли ваших дітей у "жовтенята", "ведмежата" чи "донбасята"? І пам'ятайте: у нас ще є можливість вибору. У росіян її вже немає.

І пам'ятайте: будь-яка війна починається не із гарматного постріла, а із тотальної мілітаризації суспільства.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Холодна війна-2»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.