Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Справа “нациста” Дем’янюка: експерти з’ясували, що докази його вини - фальшиві

Українці в світі 23903 перегляди

Опубліковано - 4.04.2011 01:06 | Всі новини | Версія для друку

Німеччина стала для Дем’янюка країною довічного полону
Німеччина стала для Дем’янюка країною довічного полону
Людина без громадянства - Іван Дем’янюк, селянин з Поділля, колишній червоноармієць, долю якого зламала Друга світова війна, - чекатиме смерті або в німецькій в’язниці, або в німецькому притулку для людей похилого віку.

1,5 року судять у Мюнхені вихідця з України, колишнього військовополоненого Івана Дем'янюка. Йому закидають вартування у концтаборі “Собібор”, а отже - причетність до смерті 28 тисяч людей, повідомляє ТСН.ua.

Однак процес, що вже назвали останнім великим судом над нацистом - викликав сумніви навіть у експертів з нацизму. Там звернули увагу: судді ігнорують можливу підробку документів. І прецеденти, коли виправдовували десятки прямих виконавців злочинних наказів, але - німецького походження.

У німецької преси уже готовий вирок. У заголовках “Дем'янюк - останній служка Гітлера”. Суддям залишається тільки підтвердити висновок - "Винен", зазначає адвокат співпозивача Курта Гутманна.

Він наголошує, що Дем'янюк був у “Собіборі”, про що свідчать є документи. Є його службове посвідчення, є транспортні списки “травників”.

“Травниками” звався табір біля однойменного польського села. Це була вишкільна база СС для військовополонених. І саме туди міг бути направлений Дем'янюк. Табір комплектували з радянських полонених. Їх готували для охорони електростанцій і складів, але потім "травників" почали залучати до зачисток гетто та охорони таборів смерті. Але в усіх них був один вибір – або піти в “Травник”, або вмерти.

Як твердить звинувачення, після “Травників” Дем'янюка доправили в “Собібор”. Центральний доказ прокуратури – посвідчення, яке надіслали з Москви з архів КДБ.

Утім, кілька криміналістів заявили, посвідчення має ознаки фальшування: суд запрошував лише тих експертів, які вважають документ автентичним. Інші, які вважають це підробкою, суд проігнорував. На відповідні запити захисту відмовили.

Ізраїльський Верховний суд у 1993 році визнав, що Дем’янюк, якого попередньо засудили до страти, не був наглядачем у концтаборі, і його відпустили з в’язниці. Тоді цей документ був визнаний фальшивкою КДБ
Ізраїльський Верховний суд у 1993 році визнав, що Дем’янюк, якого попередньо засудили до страти, не був наглядачем у концтаборі, і його відпустили з в’язниці. Тоді цей документ був визнаний фальшивкою КДБ
Побачив дуже незвичну річ у справі Дем'янюка і Кристіан Рютер - експерт номер один у світі, коли йдеться про нацистських злочинців - різке відхилення від звичної практики юриспруденції ФРН.

"Дрібних виконавців чужих наказів у західній Німеччині не судили. Інакше в НДР. Там усім охоронцям концтаборІв висунули типове обвинувачення – пособництво. Дали по 4 або 6 років. Але після об'єднання Німеччини усіх реабілітували як жертв сталінізму і ще й виплатити компенсації", - зазначив він.

Разюча обставина справи Дем'янюка – свідок Самюель Кунц. Останній був не просто вартовим, а за рангом цуґвахман. Упродовж його служби в концтаборі Бєлжец замордували 434 тисячі людей. Після війни Кунц спокійно жив у Німеччині, працював у міністерстві, ходив на процеси як свідок. І ніколи не був звинувачений.

"Багато людей які були серед нацистів працювали після війни в уряді були на військовий посадах були заступниками міністрів, державними секретарями, їх повно було в поліції", - зазначив журналіст Віктор Тимченко.

Він додає, що зараз у Німеччині з'явився політично-культурологічний тренд - зняти з себе вину і перекласти її на плечі інших людей.

Наразі Німеччина стала для Дем’янюка країною другого і вже довічного полону. Людина без громадянства чекатиме смерті або в німецькій в'язниці, або в німецькому притулку для людей похилого віку.

Як відомо, Іван Дем’янюк емігрував до США у 1952 році, а в 1958 отримав американське громадянство, не повідомивши імміграційні служби про нацистське минуле. Американські власті у 1986 році екстрадували його до Ізраїлю, де Дем’янюка засудили до страти за злочини проти людяності.

Передбачалося, що саме Дем’янюк був наглядачем-садистом на прізвисько Іван Грозний у концентраційному таборі Треблінка на території окупованої Польщі.

Дем’янюк стверджував, що служив у Червоній Армії і в 1942 році потрапив у полон.

Ізраїльський Верховний суд у 1993 році визнав, що Дем’янюк не був наглядачем у концтаборі, і його відпустили з в’язниці, після чого Дем’янюк повернувся в США.

Проте американські власті продовжували розслідування його діяльності, і в 2002 році суд визнав доведеним той факт, що Дем’янюк під час Другої світової війни служив наглядачем у низці концентраційних таборів, на підставі чого постановив позбавити його громадянства і вислати з країни.

Судовий процес проти Дем’янюка розпочався у Мюнхені 30 листопада 2009 року, після того, як у травні власті США депортували його до Німеччини. За версією німецького слідства, Дем’янюк безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 27,9 тисяч ув’язнених у таборах Треблінка і Собібор, де служив наглядачем після полону.

Від “Аратти”. Ну, і окупаційне міністерство закордонних справ, окупованої ж, України, як і номінальний Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини, звичайно, самоусунулися від будь-якої турботи за українця, злочин якого не доведений. Україна вкотре стала мачухою для свого сина...

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.