Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українці в Росії протестують проти спаплюження імені Кобзаря

Українці в світі 20718 переглядів

Опубліковано - 13.03.2013 22:20 | Всі новини | Версія для друку

Українці в Росії протестують проти спаплюження імені Кобзаря
Українці в Росії протестують проти спаплюження імені Кобзаря
У випуску новин державного телеканалу РТР творчість Шевченка назвали антиросійською.

Державний російський телеканал РТР у регіональних новинах показав репортаж про те, як святкують День народження Тараса Шевченка в Оренбурзі. Автор матеріалу вважає, що постать Кобзаря не варта великої уваги росіян, оскільки, на думку оренбурзького журналіста, творчість і переконання Тараса Шевченка були антиросійськими. Як стало відомо Радіо Свобода, представники української діаспори Оренбурзької області через це надіслали листа протесту місцевій владі.

В Оренбурзі український поет провів чи не найважчі роки свого життя. Авторів сюжету про шевченківські дні у цьому місті образив той факт, що Шевченко не присвятив Оренбургу свої вірші. Вони дивуються, чому російська влада витрачає великі гроші на святкування дня народження людини, яка у творчості має русофобські мотиви.

«Цікавий факт – за ненависть Тараса Шевченка до росіян фашисти дозволяли ставити його портрети поруч із портретом Гітлера і зберегли його пам’ятник у Києві. І ще. Не хочеться про це говорити, але Шевченко, навіть незважаючи на те, що російські люди викупили його з кріпацтва, писав не дуже приємні речі про Росію і її жителів-москалів», – було сказано у телерепортажі.

Це свідчить про неуцтво оренбурзьких журналістів – Мироненко

Керівник Інституту українських досліджень Інституту Європи РАН Віктор Мироненко бачить у подачі матеріалу оренбурзької державної телекомпанії неуцтво і небажання уважно вивчити біографію Тараса Шевченка.

«Мені здається, що так само дивно було б вимагати від Тараса Шевченка якоїсь особливої ​​любові до країни, в якій він народився кріпаком, людиною, позбавленою всяких прав. Ні для кого не секрет, що Шевченко дуже різко висловлювався, але не про Росію, як неодноразово повторюється в цьому сюжеті. Шевченко писав про Московщину, москалів. У це поняття він вкладав не етнічний зміст, а, скоріше, зміст політичний і соціальний», – сказав Мироненко у коментарі Радіо Свобода.

Лист протесту Оренбурзьких українців

А представників українських громадських організацій в Росії найбільше обурив той факт, що сюжет про Шевченка з’явився в ефірі державного телеканалу. Співголова Об’єднання українців Росії з 2005 по 2011 рік Валерій Семененко каже, що вперше стикається зі спробою прирівняти до Гітлера Тараса Шевченка і він солідарний з оренбурзькими активістами української організації, що написали листа губернатору області Юрію Бергу.

«Національно-культурне товариство імені Шевченка, яке проводить плідну роботу зі збереження української культури, пропаганди розвитку в Оренбурзі, виступило з листом проти паплюження Шевченка. Українці Оренбуржя висловили своє обурення, свою незгоду з такою подачею про Шевченка», – наголошує Валерій Семененко.

За його словами, якщо відповіді на лист від губернатора Оренбурзької області найближчим часом не буде, то активісти українських громадських організацій звернуться до вищих органів державної влади Росії і до Президента Владіміра Путіна. Не виключено, що буде і звернення в судові інстанції.

Україна запросила Росію наступного року разом відзначати 200-ліття від дня народження Кобзаря.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.