Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Афганістан. Перший день миру

Світ навколо нас 1043 перегляди

Опубліковано - 16.08.2021 11:35 | Всі новини | Версія для друку

Афганістан. Перший день миру
Афганістан. Перший день миру
У понеділок у Афганістані запанував мир, заявили представники “Талібану”, через день після захоплення столиці, коли вони об’явили війну закінченою, тим часом західні країни намагалися евакуювати своїх громадян з все більш хаотичного аеропорту Кабула.

Президент Ашраф Гані втік з країни в неділю, коли ісламісти в’їхали в Кабул практично без жодного спротиву. Він перед втечею заявив, що хоче уникнути кровопролиття, тому наказав скласти зброю.

"Сьогодні чудовий день для афганського народу та моджахедів. Вони були свідками плодів своїх зусиль та їхніх жертв протягом 20 років", - сказав телеканалу "Аль -Джазіра" речник політичного офісу "Талібану" Мохаммад Найем.

"Завдяки Богу, у країні закінчилася війна".

Талібану знадобився трохи більше тижня, щоб заволодіти контролем над країною після того, як урядові сили, роками навчені та оснащені Сполученими Штатами та іншими за мільярди доларів, фактично розвалилися і припинли спротив.

"Аль -Джазіра" транслювала кадри, що, за її словами, командирів талібів у президентському палаці з десятками озброєних бійців.

Найем сказав, що форма нового режиму в Афганістані стане зрозумілою найближчим часом, додавши, що таліби не хочуть жити в ізоляції, і закликає до мирних міжнародних відносин.

"Ми досягли того, чого прагнули - свободи нашої країни та незалежності нашого народу", - сказав він. "Ми не дозволимо нікому використовувати наші землі, щоб націлюватись на когось, і ми не хочемо нашкодити іншим".

Багато афганців побоюються, що таліби повернуться до колишніх жорстких звичаїв, запроваджуючи шаріатський релігійний закон. Під час правління 1996-2001 років жінки не могли працювати, і застосовувалися такі покарання, як забивання камінням, збивання та повішання.

Минулого тижня як Організація Об’єднаних Націй, так і Сполучені Штати отримали повідомлення про те, що бойовики "Талібану" страчують урядових солдатів, які здалися у полон.

Лідер "Талібану" сказав Reuters, що повстанці збиралися з різних провінцій і чекатимуть поки іноземні сили не підуть, перш ніж створити нову структуру управління.

Лідер, який вимагав анонімності, сказав, що бійцям талібів "наказали дозволити афганцям відновити повсякденну діяльність і нічого не робити, щоб налякати мирне населення".

Представники "Талібану" сказали, що не отримували повідомлень про будь -які зіткнення в будь -якій точці країни: "Ситуація є мирною", - сказав один чиновник.

За словами чиновника, "Талібан" контролював 90% державних будівель, а бійцям наказали запобігати будь -яким пошкодженням.

"Я в повному шоці", - сказав Шерзад Карім Станекзай, який провів ніч у своєму килимовому цеху, щоб охороняти його. "Я знаю, що не буде іноземців, які зараз йдуть з Кабулу".

Бойовики прагнуть спроектувати більш “помірне обличчя”, обіцяючи поважати права жінок та захищати як іноземців, так і афганців.

Прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн закликала талібів відстоювати права людини і сказала, що світ спостерігає: "Все буде стосуватися дій, а не слів".

Прес -секретар Держдепартаменту США заявив враці в понеділок, що весь персонал посольства, включаючи посла Росса Вілсона, був перевезений до аеропорту Кабула, переважно на гелікоптері, для очікування евакуації, а американський прапор був опущений і вивезений з будівлі посольства.

Сотні афганців в темряві вторглися на злітно-посадкову смугу аеропорту, витягаючи багаж і борючись за місце на одному з останніх комерційних рейсів, які вилетіли до того, як американські сили взяли контроль над повітряним рухом у неділю.

"Це наш аеропорт, але ми бачимо евакуацію дипломатів, поки ми чекаємо в умовах повної непевності", - заявила Рахшанда Джилалі, правозахисниця, яка намагалася потрапити до Пакистану, у повідомленні з аеропорту.

Натовп людей зібрався в аеропорт, коли розпочався ранок, а американські війська стріляли повітря, щоб зупинити людей, які вибігли на асфальт, щоб спробувати сісти на військовий рейс, сказав американський чиновник.

Десятки чоловіків намагалися піднятися на трап, щоб сісти на літак, тоді як сотні інших молилися, показує відео, опубліковане в соціальних мережах.

У небі над Афганістаном також існувала перспектива хаосу. Його орган цивільної авіації порадив транзитним літакам перенаправити маршрут, заявивши, що його повітряний простір неконтрольований.

Пентагон у неділю доправив ще 1000 військовослужбовців допомогти евакуювати громадян США та афганців, які працювали на них, збільшивши свою присутність на території безпеки майже до 6000 військовослужбовців протягом наступних 48 годин.

Західні країни, включаючи Францію, Німеччину та Нову Зеландію, заявили, що працюють над тим, щоб звільнити громадян, а також деяких афганських працівників. Росія заявила, що поки не бачить необхідності евакуювати своє посольство, тоді як Туреччина заявила, що її посольство продовжить свою роботу.

У своєму дописі у Facebook Гані заявив, що покинув країну, щоб уникнути зіткнень з талібами, які загрожують мільйонам жителів Кабула. Деякі користувачі соцмереж назвали Гані, який не розкрив його місце знаходження, боягузом, який залишив їх у хаосі.

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш закликав усі сторони проявляти максимальну стриманість і висловив особливу стурбованість щодо майбутнього жінок та дівчат.

У Вашингтоні противники рішення президента Джо Байдена припинити найтривалішу війну в Америці, розпочату після нападів 11 вересня 2001 року, заявили, що хаос спричинив збій керівництва.

Байден зіткнувся з посиленням внутрішньої критики після того, як він дотримувався плану, ініційованого його попередником -республіканцем Дональдом Трампом, припинити військову місію США до 31 серпня.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч МакКоннелл звинуватив Байдена в тому, що він назвав "ганебний провал американського керівництва".

Найем сказав, що "Талібан" ухвалить міжнародну політику двостороннього невтручання. "Ми не думаємо, що іноземні сили повторять свій невдалий досвід".

За матеріалами агенції Reuters
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращий державний устрій для будь-якого народу - це той, який зберіг його як ціле”
Мішель Монтень

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.