Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рада Європи, посол США, Amnesty International засудили закриття «Міжнародного Меморіалу» в Росії

Світ навколо нас 2074 перегляди

Опубліковано - 29.12.2021 10:10 | Всі новини | Версія для друку

Рада Європи, посол США, Amnesty International засудили закриття «Міжнародного Меморіалу» в Росії
Рада Європи, посол США, Amnesty International засудили закриття «Міжнародного Меморіалу» в Росії
У світі засуджують рішення російського Верховного суду ліквідувати історичне і просвітницьке товариство «Міжнародний Меморіал».

Правозахисна організація Amnesty International назвала цей крок образою пам’яті жертв ГУЛАГу.

Директор Amnesty International зі Східної Європи і Центральної Азії Марі Стразерс заявила, що «Міжнародний Меморіал» – шанована правозахисна організація, яка невпинно працювала над документуванням звірств і політичних репресій, скоєних у роки правління Йосипа Сталіна та інших радянських лідерів.

Закриття «Міжнародного Меморіалу» є прямим посяганням на право на свободу слова й асоціації, сказала Стразерс.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що ліквідація «Міжнародного меморіалу» знаменує собою темний день для громадянського суспільства в Росії.

«Існування і розвиток організацій громадянського суспільства є важливою опорою будь-якої європейської демократії. Проте, схоже, Російська Федерація все більше відходить від наших спільних європейських стандартів і цінностей. Більше того, влада Росії проігнорувала наші неодноразові заклики переглянути «закон про іноземних агентів» і відхилила нашу пропозицію переглянути законодавство, відповідно до Європейської конвенції з прав людини. Це дуже прикро», – заявила вона.

Зі свого боку, посол США в Росії Джон Салліван назвав судове рішення про ліквідацію «Меморіалу» «кричущою і трагічною спробою придушити свободу слова і стерти історію».



28 грудня Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію «Міжнародного Меморіалу», задовольнивши клопотання Генеральної прокуратури, яка звинуватила організацію у неодноразовому порушенні закону про «іноземних агентів».

Голова правління «Меморіалу» Ян Рачинський заявив, що рішення буде оскаржене, а товариство «Меморіал» не може зупинити роботу, оскільки має структури, які не мають юридичної особи.

«Меморіал» – одна з найстаріших правозахисних організацій у Росії. Товариство було створене в січні 1989 року. Його першим головою став лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров.

Організація понад 30 років досліджувала радянські репресії та створила докладну базу даних з іменами репресованих. Адвокат товариства Генрі Резнік на засіданні у вівторок зазначив, що організація «сприяє здоровʼю нації».

Біля будівлі Верховного суду у центрі Москви зібралася невелика група людей, які підтримують організацію під час процесу. Вони скандували «ганьба».

29 грудня суд розгляне позов прокуратури щодо ліквідації Правозахисного центру «Меморіал». Він є членом міжнародного «Меморіалу», але має окрему юридичну особу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.