Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кібервійна. Хакери атакували урядові сайти

Війна з Росією (АТО) 1336 переглядів

Опубліковано - 14.01.2022 11:23 | Всі новини | Версія для друку

Кібервійна. Хакери атакували урядові сайти
Кібервійна. Хакери атакували урядові сайти
У ніч проти 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Йдеться про сайт уряду, окремих міністерств і навіть сайт застосунку “Дія”. У СБУ кажуть, що витоку персональних даних не було.

Зокрема, не працює сайт Кабінету міністрів, МЗС, ДСНС, МОН, мінспорту, міненерго, мінагрополітики, міністерства у справах ветеранів та сайт держказначейства.

На сайті міністерства закордонних справ та деяких інших можна побачити таке повідомлення: "Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп’ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі".

Повідомлення опубліковане українською, російською та польською мовами.
Витоку даних не було

Служба безпеки України повідомила про хакерську атаку на низку урядових сайтів і запевнила, що витоку даних не відбулося.

"На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. При цьому контент сайтів не було змінено, а витоку персональних даних, за наявною інформацією, - не відбулося", - йдеться у повідомленні відомства.

У СБУ додали, що роботу інших урядових сайтів тимчасово призупинили. Це зробили для того, щоби не допустити атаку на інші ресурси, а також, щоби локалізувати технічну проблему.

СБУ, кіберполіція та держспецзв’язку розслідують інцидент та збирають цифрові докази.

Більшу частину постраждалих державних ресурсів вже відновили, додали в СБУ.

У Держспецзв’язку наголосили, що мобільний застосунок "Дія" працює в штатному режимі.

"Глобальна атака"

Одними з перших хакерську атаку підтвердили у міністерстві закордонних справ.

"Внаслідок масованої хакерської атаки веб-сайти МЗС та низки інших державних органів тимчасово не працюють. Наші спеціалісти вже займаються відновленням роботи ІТ-систем. Перепрошуємо за можливі незручності", - повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у твіттері.

Про "глобальну атаку у ніч з 13 на 14 січня" повідомили і у міністерстві освіти.

У відомстві закликали користуватися іншими вебресурсами, зокрема офіційними сторінками міністерств у соцмережах.

Раніше в інтерв’ю ВВС News Україна міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, відповідальний за розробку і впровадження "Дії", запевняв, що всі персональні дані українців надійно захищені.

У Мінцифри запевнили, що "Дія" — безпечний продукт, а портал зараз відключили, як і низку інших урядових сайтів, щоби не допустити поширення атаки на інші ресурси.

"Дія — безпечний продукт, що не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів", - йдеться на сайті відомства.

Посольство України в Японії прокоментувало написи, які з’явилися на урядових сайтах. На їхню думку, повідомлення має намір ввести в оману.

"Робиться вигляд, що це йде з Польщі. Насправді немає жодного сумніву, що це чергова провокація з боку Росії", - йдеться у повідомленні посольства у фейсбуці.

"Якщо ви побачите подібне, або інші провокаційні повідомлення й на інших урядових ресурсах - майте на увазі, що проти України ведеться війна", - додали у посольстві.

Речник "Українського кіберальянсу" Шон Таунсенд вказує, що повідомлення про злам сайтів з’явилося у російських ЗМІ через дві години після самого інциденту.

"В EXIF картинки координати вказують на парковку біля школи економіки у Варшаві, але я вважаю, що все це зроблено спеціально, щоби розсварити Україну та Польщу", - написав він у фейсбук.

Атаки на енергокомпанії

Одна з масштабних хакерських атак на державні та інфраструктурні об’єкти в Україні відбулася у 2016 році.

Тоді кілька українських обласних енергорозподільчих компаній стали жертвами кібератаки, яка призвела до відімкнення світла у 80 тис. споживачів.

Найбільш масштабним за наслідками виявився напад на "Прикарпаттяобленерго". Тоді впродовж кількох годин були знеструмлені десять районів Івано-Франківської області.

Тоді ж Державна служба спецзв’язку і захисту інформації повідомила про спробу "інфікувати" комп’ютери міжнародного аеропорту "Бориспіль" тим самим вірусом, що використовувався при нападах на енергокомпанії.

У грудні 2016 року кібернападу зазнали державне казначейство, міністерство фінансів та пенсійний фонд. Через них на кілька днів були заблоковані бюджетні платежі на сотні мільйонів гривень, а сайти мінфіну і казначейства не працювали.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Війна з Росією (АТО)»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.