Аратта - На головну

10 липня 2025, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Молочні продукти продовжують життя

У світі науки 8393 перегляди

Опубліковано - 29.07.2009 16:17 | Всі новини | Версія для друку

Молочні продукти продовжують життя
Молочні продукти продовжують життя
Діти, які вживають багато молочних продуктів, проживуть довше, свідчить дослідження, проведене британськими та австралійськими вченими.

Вони розшукали людей, які у 1930-х роках брали участь у науковому дослідженні з вивчення впливу молочних продуктів на організм. Тоді, 65 років тому, у цьому проекті брали участь близько 4400 дітей.

Учені виявили, що люди, які в дитинстві вживали багато молочних продуктів і кальцію, були захищені від інсульту та інших головних причин смертності, повідомляється у науковому журналі Heart.

Незважаючи на те, що у молочних продуктах є багато холестерину і через нього відкладаються в артеріях жири, високе споживання не збільшило ризику серцевих захворювань.

Ці результати, судячи з усього, підтверджують користь шкільної практики давати учням щодня по стакану молока.

Нормалізація тиску

Вчені вивчили звички харчування у різних сім'ях і виявили, що багата кальцієм дієта і високе споживання молочних продуктів, зокрема - молока, знижує ризик смерті на 25%.

Отримання підвищеної денної дози кальцію - щонайменше 400 мг, які є у склянці молока, - знижує ризик смерті від інсульту на 60%.

На даний час експерти рекомендують щоденно вживати саме таку кількість кальцію.

Для цього більшості людей потрібно тричі на день їсти молочні продукти, наприклад, 200 г молока, баночку йогурту і шматочок сиру.

Не можна відкидати й впливу інших факторів, хоч, як зазначають дослідники, вони взяли до уваги той факт, що діти з більш заможних сімей вживають більше молочних продуктів і взагалі краще харчуються. Однак існують дані, що високе споживання кальцію нормалізує тиск.

Збалансоване харчування

При підвищеному кров'яному тиску збільшується ризик інсульту.

Споживання молочних продуктів покращує стан серцево-судинної системи за допомогою гормону - так званого інсуліноподобного фактора зросту 1 (IGF-1), зазначають вчені із Брістольського університету в Англії та Інституту медичних досліджень в австралійському штаті Квінсленд.

У дорослих високий рівень гормону (IGF-1) знижує ризик виникнення серцевої недостатності та смерті від серцевих хвороб.

Як зазначає співробітниця британської Асоціації боротьби з інсультом Джоанн Мерфі, "це цікаве дослідження", проте, на її думку, потрібно його продовжувати, щоб точніше оцінити користь молока для зниження ризику інсульту.

"А поки що наша рекомендація батькам полягає у тому, що діти повинні отримувати харчування, багате овочами та фруктами, і якомога менше насичених жирів і солі", - зазначила вона.

Джун Давідсон із Британського інституту серцевих захворювань наголошує на важливості отримання у дитинстві збалансованого харчування та внесенні у раціон молочних продуктів.

"Але підлітки і дорослі повинні споживати молочні продукти з низьким вмістом жирів, зокрема, знежирене молоко, що знизить споживання насичених жирів і допоможе зберегти серце здоровим", - сказала вона.

Але зв'язок між молочними продуктами і захворюванням на рак вчені так і не з'ясували. Деякі дослідження вказували на збільшення ризику виникнення раку, а інші – на зниження.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2025.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.