Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


День миру з Божичами і Карпатіянами

Наші новини Регіон: м.Київ 20847 переглядів

Опубліковано - 14.09.2006 23:29 | Всі новини | Версія для друку

А може ще і танці будуть?!
А може ще і танці будуть?!
Ви знаєте, що 21 вересня – Міжнародний день миру? От і я не знала. А узнала тільки завдяки гуртам «Божичі» та «Карпатіяни», які разом з кобзарем Тарасом Компаніченком і казкарем-лірником Сашком Власюком дають концерт, що присвячений Дню миру.

Цей концерт відбудеться 21 вересня в культурно-мистецькому центрі Києво-Могилянської академії, що на Подолі – вул. Іллінська 9. Початок о 19.00.

Окрім українського автентичного співу «Божичів», казок Сашка-лірника, українського етно-рока «Карпатіян» і співу під бандуру Тараса Компаніченка, в програмі концерту передбачений конкурс для глядачів з етнічними призами.

«Божичі» співатимуть справжні народні пісні, які вони записали протягом своїх фольклорних експедицій. Вони досліджували переважно Лівобережну Україну - побували на десятьох річках і в десятьох областях України. На байдарках по Десні, Псьолу, Росі, Вовчі, Самарі, Ворсклі, Орілі, Південному Бузі, Айдарі, Сіверському Донецю вони пройшли Київську, Полтавську, Сумську, Чернігівську, Дніпропетровську, Донецьку, Харківську, Хмельницьку, Вінницьку, Луганську області.

Там по селах та хуторах де інде ще збереглась старовинна пісенна та танцювально-інструментальна традиція, яка зникає з катастрофічною швидкістю. Але ансамбль «Божичі» збирає, вивчає та відтворює її. За вісім років фольклорно-етнографічного експедиційного обстеження сіл України вони зібрали колядницькі, весняні та великодні, петрівські, купальські, жнивні, весільні, "вуличні" та "застольні" пісні. Пісні протяжні й жартівливі, пісні солдатського та чумацького середовища, наймитські пісні. І тепер співають їх. І ми зможемо їх почути на концерті.

А може ще і танці будуть! «Божичі» танцюють більше двох десятків старовинних українських народних танців, перейнятих безпосередньо у носіїв традиції та передають свої вміння іншим.

Зовсім по-іншому передаватимуть українську народну музику „КАРПАТІЯНИ”. У цьому гурті є також фольклористи, які вдихнули нове життя і сучасне звучання у багату пісенну традицію українського народу. Музиканти у своїй творчості намагаються охопити всі жанри і пласти пісенної та інструментальної традиції з різних регіонів України.

Карпатські коломийки, поліські веснянки, весільні марші степової зони вкупі з елементами року, джазу, авангарду набувають нових яскравих барв. Характерним є поєднання на одній сцені стародавніх українських інструментів - цимбал, кобзи, дримби, сопілок, колісної ліри - з електрогітарами і джаз-роковою ритм-секцією. Ще однією особливістю гурту є традиційний чоловічий спів. Їхня програма - найрізноманітніша і охоплює музичну культуру від сакрального до сороміцького.

«Карпатіяни» утворилися на початку 2003 року з яскравих представників етнічної сцени Києва: гітарист – американець Юрій Фединський, кобзар і лірник Тарас Компаніченко, скрипаль Сергій Охримчук (з «Древа» і «Володара»), співак Валерій Гладунець (з ансамблю «Божичі»), Василь Паланюк (з «Хрещатого Яру»). Вони створюють і грають музику, яку самі охрестили як «модерн фолк», а музичні критики називають «українським world music».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Наші новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.