Аратта - На головну

21 травня 2025, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Етнографи порадили, що класти у великодній кошик

Свій до свого по своє 29542 перегляди

Опубліковано - 2.04.2010 13:47 | Всі новини | Версія для друку

Етнографи порадили, що класти у великодній кошик
Етнографи порадили, що класти у великодній кошик
Незабаром у християнських церквах Києва почнуть освячувати Великодні паски. Крім пасок українці кладуть до Великоднього кошика яйця, сіль, хрін, масло, м’ясо, сало.

Про це розповіла етнограф, старший науковий співробітник науково-просвітницького відділу «Музею Івана Гончара» Галина Олійник.

«Вміст Великоднього кошика має свої регіональні особливості»,- наголошує етнограф.

У Центральній України до Великоднього кошика прийнято класти: паску або сирну паску (Чернігівщина), хрін, запечене м’ясо, солене сало, ковбасу запечену, яйце варене нечищене, крашанки, сіль, масло, творог, пиріжки з різними начинками, просо, мак.

В Галичині у Великодній кошик клали: паску, одне варене чищене яйце, з якого потім починали Великодній сніданок, і ділили на стільки частин скільки було членів сім’ї, крашанки (варені яйця в цибулинні), писанки, сіль, митий і чищений корінь хрону, творог шматком, а в деяких селах - сир запечений з тмином, масло, балик копчений, грудинку копчену, кільце копченої ковбаси. На Львівщині та Золочівщині кошик прикрашали букшпаном (самшитом) чи барвінком на Стрийщині.

«На Гуцульщині, роль кошика виконував куфіль - дерев’яний пасківник круглої форми з кришкою. В куфіль складали такі ж продукти як і в Галичині, тільки ще клали: бабку (солодка паска на 30-40 яєць) і несолодку паску на 5-7 яєць, писанки, головку часнику, бурячки або цвікли (варені терті буряки з хроном, оцтом і цукром) », - розповіла «proUA» етнограф Калина Потяк з Криворівні.

В Україні прийнято після освячення частину Великодніх страв, особливо пасок та яєць, залишати в церкві для бідних та немічних.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Свій до свого по своє»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2025.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.