  | 
    
Україна для людей. Як влада робить нас вегетаріанцями
Автор/джерело -  © Українська правда
  |   
  
Дата публiкацiї - 9.11.2010 15:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12024
МінАП визнало, що протекціоністська політика України на ринку м’яса в останні кілька років замість очікуваного зростання виробництва призвела до дефіциту останнього.
 
 Українським компаніям, всупереч очікуванням, не вдалося забезпечити внутрішній ринок через низьку платоспроможність українського споживача, пише видання "Комерсант-Україна".
 
 Ще в кінці 2007 року в Мінагрополітики заявляли, що Україна в 2008 році буде незалежна від імпорту м'яса.
 
 Подолати дефіцит на внутрішньому ринку планувалося за рахунок протекціоністської політики держави - збільшення держдотацій у галузі та посилення контролю за імпортом.
 
 Але насправді державна політика в цій сфері призвела до зворотного ефекту - дефіцит м'яса на внутрішньому ринку зріс, визнають в міністерстві.
 
 "В Україні склався дефіцит м'яса птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. т м'яса", - заявив нещодавно міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.
 
 Для порівняння: у 2005-2007 роках в Україні щорічно ввозилося 260-280 тис. т м'яса.
 
 Держава так і не створила дієвого механізму держпідтримки - це основна причина зростання дефіциту.
 
 За даними Мінагрополітики, в 2009 році з держбюджету тваринникам було виплачено всього 330,7 млн. гривень дотацій. Це як мінімум в 20 разів менше від необхідного.
 
 При цьому держава продовжує регулювати ціни в галузі, що знижує привабливість інвестування у тваринництво.
 
 Буквально вчора Антимонопольний комітет рекомендував десяти великим виробникам м'яса птиці знизити оптово-відпускні ціни, а також зобов'язав підприємства укладати прямі контракти з роздрібними мережами, щоб уникнути необгрунтованого зростання цін за рахунок посередників.
 
 Справа в тому, що тільки із серпня по вересень мінімальні оптово-відпускні ціни виробників охолодженого м'яса птиці зросли на 4-13%.
 
 Уряд також намагається знизити ціни на внутрішньому ринку за рахунок стимулювання імпорту.
 
 Нещодавно Держмитниця і Мінагрополітики домовилися про спільні дії щодо зниження збору при ввезенні м'яса.
 
 Нинішній уряд, як і попередній, обіцяє подолати дефіцит на ринку м'яса.
 
 Прем'єр-міністр Микола Азаров нещодавно заявив, що буквально за два роки Україна задовольнить його за рахунок внутрішнього виробництва.
 
 Хоча в можливості реалізації цих планів сумніваються навіть в Мінагрополітики.
 
 Учасники ринку переконані, що в найближчі чотири-п'ять років в Україні збережеться імпорт свинини і яловичини, а також м'яса птиці в невеликому обсязі.
 
 Найбільші перспективи зростання виробництва - у сегменті м'яса курки.
 
 Ситуація з виробництвом свинини набагато гірша.
 
 Імпортна продукція значно дешевша від вітчизняної, і ринок прямо залежить від обсягів її ввезення в країну, каже генеральний директор найбільшого галузевого об'єднання "Тваринпром" Сергій Гнатюк.
 
 Так, якщо місяць тому середня оптово-відпускна ціна м'яса в країні становила 17-18 гривень / кг, то зараз через зростання обсягів ввезення впала до 13,5-14 гривень / кг.
 
 За словами експерта, за останні роки на ринку практично не з'явилося нових гравців, а темпи зростання виробництва діючих компаній невисокі.
 
 Але найбільш плачевно справи йдуть з яловичиною - найближчим часом експерти очікують подальшого скорочення обсягів її виробництва.
 
 Про зменшення поголів'я недавно повідомили великі агрохолдинги МХП і "Дакор Вест".
 
 За даними Держкомстату, в нинішньому році поголів'я великої рогатої худоби в країні скоротилося на 3%, до 5,4 млн. голів.
 
 Виробляти яловичину в Україну невигідно через високу затратність цього виду бізнесу і низьких закупівельних цін на неї.
 
 За словами голови правління МХП Юрія Косюка, щоб виробництво яловичини було рентабельним, 60% туші необхідно продавати мінімум по 18 доларів/кг.
 
 Але споживач не готовий платити таку ціну.
 
 Кардинально змінити ситуацію всередині країни може відкриття експортних ринків, стверджують експерти.
 
 Головним ризиком для компаній залишається залежність від коливань закупівельних цін у країні.
 
 Але в разі виходу на нові ринки і, як наслідок, збільшення обсягів виробництва підвищиться і ефективність роботи компаній.
 
 За даними Держмитниці, в 2009 році з країни було експортовано 37 тис. т м'яса при обсязі виробництва 1,9 млн. тонн.
 
 Останні кілька років Україна активно домагалася дозволу на експорт продукції до ЄС, де ціни на м'ясо в середньому в 1,5 рази вище , ніж на внутрішньому ринку, і Росію, щорічно імпортує близько 600 тис. тонн.
 
 Щоправда, російський ринок, за словами Косюка, цікавий тільки в короткостроковій перспективі.
 
 Завдяки держпідтримку, за його прогнозами, вже через п'ять-сім років ця країна буде повністю забезпечувати себе м'ясом.
 
 У Держкомітеті ветеринарної медицини впевнені, що імпорт м'яса курки в ЄС буде дозволений вже найближчим часом.  |  
 
 | 
 
| 
 
 | 
 
| 
 
 
 | 
 
 
© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2025. 
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове. 
© Автор проекту - Валерій Колосюк.
   
 |