Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


День літнього сонцестояння: прикмети та традиції українців

Традиції 18778 переглядів

День літнього сонцестояння: прикмети та традиції українців
День літнього сонцестояння у 2018 році відзначають 21 червня – це найдовший день в році. Цей день триватиме 17 годин 32 хвилини, а Сонце досягне максимально високої позиції.

Літнє сонцестояння – це день початку літа в північній півкулі Землі і початку зими в південній півкулі. Літнє сонцестояння відбувається в той момент, коли нахил осі обертання Землі у напрямку на Сонце приймає найменше значення.

В залежності від зсуву календаря, літнє сонцестояння відбувається 20 або 21 червня в північній півкулі і 21 або 22 грудня у південній півкулі (день зимового сонцестояння) У 2018 році в Україні воно відбудеться 21 червня о 13:07 за київським часом. Тривалість найдовшого дня становить 17 години і 33 хвилини.

Багато років тому день літнього сонцестояння мав величезне значення для наших предків, які підпорядковувалися природним циклам. У часи язичників сонце мало божественну владу над усім живим, а літнє сонцестояння означало найвищий розквіт всіх сил природи. Свято літнього сонцестояння широко святкується різними народами. У слов’ян свято відоме як Купала (а після "християнізації" свята - як Івана Купали), у фінів-інгерманландців — Юханнус, у латишів — Ліго. З літнім сонцестоянням пов’язано багато повір’їв, які досі по праву гідні нашої уваги, адже в день літнього сонцестояння відбувається потужний сплеск енергії добра, любові і благополуччя. Вважається, що в день літнього сонцестояння всі магічні ритуали, обряди і замовляння мають особливу силу, a від обрядів, які провели в цей день, залежало багато сфер життя, - як здоров’я, так і сімейні стосунки.
День літнього сонцестояння: традиції

Свято літнього сонцестояння — язичницьке і зороастрійське свято, найкоротша ніч у році. Вчені досі не можуть дійти спільної думки, коли язичники почали відзначати день сонцестояння. Відомо лише, що це було ще задовго до нашої ери. Це свято відоме нам як свято Купали (Купайла) і символізує народження літнього сонця - Купала, і тим самим завершує панування весняного сонця - Ярила.

У давнину у цей день проводили ритуали за участю вогню та води. Наприклад, вважалося, що купання у водоймах очищують душу. Також і полум’я мало властивості ощирення: матері спалювали сорочки хворих дітей. За повір’ям, разом з одягом горіла і хвороба.

А ще у Купальську ніч сміливці шукали у лісі Квітку Щастя, - за повір’ям лише найбільш сміливим і чистими душею вдавалося побачити як цвіте папороть. Лише в Купальську ніч на папороті, серед ночі розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижник. Хто її зірве, той усе на світі знатиме, дістане без труднощів усі скарби, матиме чудодійну силу робити все тією рукою, яка зірвала Квітку щастя. Той щасливець причарує найкращу дівчину, матиме найвищий урожай, не боятиметься лихих сил.

Предки мали традицію в день літнього сонцевороту зустріти світанок, предки були переконані, що це дає сили і здоров’я на весь рік і оберігає від неприємностей.

День літнього сонцестояння вважали вдалим днем для весілля. Однак зараз весілля у цей деньь не святкують, адже 21 червня припадає на Петрів піст.

Прикмети літнього сонцестояння:

Дощ в літнє сонцестояння – неврожай і бідний рік.

Вранці багато роси – до багатого врожаю.

Якщо в небі багато зірок – буде грибне літо.

Вода, яку набрали вранці 21 червня, вважається цілющою. Воду набирали з колодязів і джерел, вмивалися нею в цей же день і пили.

У цей день починали прополку. Вважалося, що якщо в день літнього сонцестояння не почати полоти город, то урожай буде мізерним.

Якщо у цей день буде гриміти, то чекайте затяжної негоди.

Людина, яка народилася в таке свято володіє даром лікувати людей ліками і травами. Хоча, про людей, які народилися в цей день, ходила двояка думка. З одного боку, їх вважали дуже щасливими, бо все життя їх захищатиме Сонце, а з іншого – казали, що ці люди могли зурочити кого завгодно.

На день сонцестояння необхідно покласти біля порогу будинку кропиву, тоді всі напасті обійдуть ваш дім стороною.

Якщо чоловік з дружиною, взявшись за руки, на Купалу стрибнуть через вогнище, то шлюб буде міцним і багатодітним.

Дівчатам, які хочуть вийти заміж, потрібно поводити хороводи біля трьох вогнищ, тоді бажання збудеться, і вони знайдуть собі пару в цьому ж році.

За матеріалами УНІАН і 24tv.ua
До теми:
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Традиції»:
Більше тем:
Найцікавіше:
Згадай себе!
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.