Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сороміцькі таємниці українського весілля

Традиції 28351 перегляд

Сороміцькі таємниці українського весілля
Для того, щоб зрозуміти історію і причини появи сороміцьких весільних розваг, потрібно чітко уявити собі як же виглядало українське весілля на початку ХХ століття і відсіяти всі історичні та соціальні міфи.

Дуже часто за останні кілька років чую побажання від наречених щодо відсутності сороміцьких конкурсів та розваг на їхньому весіллі. Я сам не є прихильником таких елементів у сценарії, тому такі побажання мене тільки тішать.

Хоча, часто, сороміцькими вважають поцілунки між дружбою і дружкою та інші "мирні" елементи весілля. Не зі всім і не повністю погоджуюсь.

Тому я вирішив дослідити сороміцькі елементи українського весілля, причини їх появи та, як не дивно, функціональне призначення.

Отже, які елементи найчастіше вважаються сороміцькими? Ну, в першу чергу, це конкурс з качалкою, танець з віником, конкурс перекачування яєць та, інколи, цілування дружби з дружкою. Ось ці основні сороміцькі весільні розваги.

Для того, щоб зрозуміти історію і причини появи таких розваг, потрібно чітко уявити собі як же виглядало українське весілля на початку ХХ століття і відсіяти всі історичні та соціальні міфи.

Міф перший: на українському весіллі споживали багато алкоголю. Насправді його вживали дуже мало. Пили оковиту переважно люди середнього та зрілого віку. Молоді в деяких районах взагалі чарку не наливали.

Міф другий: до конкурсів залучалися всі гості. Ще одна принципова помилка - в різних розвагах, конкурсах та ігрищах мали право брати участь тільки неодружені молоді люди.

А тепер скажіть мені, яким чином молоді тверезі люди, на очах всіх родичів та сусідів, мали витворяти різні сороміцькі речі? Важко собі це уявити, правда? А якщо ще взяти до уваги суворі закони стосовно дівочої цноти - то таке явище виглядає просто неможливим.

Але як же тоді поцілунки дружби з дружкою? Звідки ж вони тоді взялися? Гарне запитання. Колись, в давнину, дружками на весілля кликали дівчат з найближчої родини нареченої, котрі довго не виходили заміж, а дружбами кликали хлопців, з найближчих родичів нареченого, котрі ніяк не могли одружитися. Це була свого роду сучасна служба знайомств. Таким чином молодь, яка була дуже сором’язливою, зводили між собою. Звідси і назва - "сороміцькі забави".

Тепер розглянемо традиційний весільний "танець з віником". Правила дуже прості, всі збиралися парами, де на одного хлопця було більше - йому вручали віника як партнерку. З такою "патнеркою" він мав танцювати поки музика раптово не обривалася. Як тільки музика переставала грати - всі пари мали швиденько помінятися партнерами та партнерками. Хто з хлопців "ловив гав", віддавай якийсь фант і наступний уривок танцював з віником. Коли назбирувалась певна кількість фантів, правила мінялися - тепер уже дівчат було на одну більше і вони мали "вполювати" собі партнера. Якщо не встигала - віддавала фант і танцювала з віником. Після цього кожен фант штрафники "відпрацьовували" різними смішними діями.

На перший погляд сороміцький, цей танець підсвідомо впливав на молодь, спонукаючи швидко одружуватися щоб не залишитися з ні чим, тобто з віником.

Танець з качалкою можна віднести до більш сороміцьких забав. В дві шеренги один навпроти одного на відстані двох-чотирьох метрів шикувалися хлопці і дівчата. Брали звичайну качалку для тіста і перший хлопець затиснувши її між плечем та головою, мав донести і передати її без допомоги рук, дівчині, котра стояла навпроти нього. Та, також без допомоги рук, мала взяти в нього качалку, перенести та передати її хлопцеві, що стояв навпроти неї. Так тривало до того моменту, коли качалку не передавали один одному всі учасники забави, а хлопці не мінялися з дівчатами місцями. Далі качалку брали під паху і все починалося з початку. Передавати качалку могли тримаючи її різними частинами тіла - головним завданням було не випустити її. В кого качалка падала - віддавав свій фант.

Складність та способи передачі качалки залежала від фантазії музикантів, які тоді заправляли на забаві, або від старости.

Знову ж таки, така забава слугувала кращому знайомству між дівчатами та хлопцями з метою найшвидше їх одружити. Непристойні елементи в цій забаві почали з’являтися після другої світової війни з появою дешевого алкоголю та традицією зловживання ним.

Адже, якщо добре подумати, під впливом алкоголю та бурхливої фантазії, з кожного мирного конкурсу чи забави легко можна зробити сороміцький. А в Україні з покон віків існував дуже потужний культ сім’ї і всі розваги та традиції були скеровані на його зміцнення.
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Традиції»:
Більше тем:
Найцікавіше:
Згадай себе!
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.