Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Бульдозери проти телескопів

Наука й освіта 50198 переглядів

Опубліковано - 5.08.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Кримська астрофізична обсерваторія
Кримська астрофізична обсерваторія
Співробітники Кримської астрофізичної обсерваторії замість спостережень за небом змушені боротися з бульдозерами.

Історія налічує чимало випадків протистояння інтелігенції і важкої будівельної техніки. У 1974 році радянська влада розігнала бульдозерами виставку художників-авангардистів у московському районі Бєляєво. У 2009 році археологи Санкт-Петербурга намагалися перешкодити знищенню древніх фортець на місці будівництва башти «Охта-центру». Влітку 2010 року жителі Москви стали на шляху техніки, захищаючи від вирубки Хімкинский ліс.

Україна також вирішила внести свою частку в список протистоянь. Лізти на ножі бульдозерів тут змусили астрономів. Протестами доводиться займатися співробітникам Кримської астрофізичної обсерваторії (КРАО), розташованої в селищі Науковий.

Обсерваторія, що належала Академії наук СРСР, побудована в 1950-і роки. Вона стала однією з кращих радянських станцій спостереження, на якій зроблено чимало важливих відкриттів у фізиці зірок і Сонця. Вчені зуміли подолати недофінансування в 1990-і роки, зберегти колектив та унікальні інструменти. Проте два роки тому селище астрономів зіткнулося з проблемою, якої ніхто не чекав.

В останні роки в КРАО гостро постало питання із забезпеченням житлом співробітників. Квартири багатьох вчених, що давно пішли з життя, дісталися їх дітям і були продані. Директору обсерваторії Аллі Ростопчині-Шаховській запропонували вирішити питання вельми цікавим способом. Відома в Україні фірма «Консоль» взялася добудувати для обсерваторії два недобудовані з радянських часів панельних будинки, а натомість їй дозволили звести поруч елітний житловий комплекс.

Очільник «Консолі», підприємець Володимир Константинов, який на президентських виборах був довіреною особою Віктора Януковича, сам вчився і виріс в селищі Науковий. Після перемоги Януковича на виборах Константинов став спікером кримського парламенту. Можливо, саме близьке знайомство з владними структурами і дозволило керівнику фірми вибити дозвіл на будівництво.

Будівництво майданчика під новий мікрорайон почалося навесні 2009 року, проте виконробам довелося зіткнутися із затятою протидією місцевих жителів.
ZTSH - зеркальний телескоп Шайна. Найбільший в Україні, а колись і у всій Європі. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)
ZTSH - зеркальний телескоп Шайна. Найбільший в Україні, а колись і у всій Європі. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)
Бульдозер проти телескопів

Навесні 2009 року десятки наукових співробітників вийшли до будівельної техніки і на мітингах зажадали зупинити вирубку лісу і зведення будинків. Тоді це зробити їм вдалося.

Справа в тому, що, на думку вчених, будівництво не лише знищить унікальну природу, а й поставить хрест на обсерваторії. Як кажуть астрономи, будівництво в Науковому готелю, семиповерхових будівель і таунхаусів зробить неможливими спостереження та приверне до селище шумлячий натовп сторонніх людей.

Ясно, що цікавить тут забудовника: «Наш проект - альтернатива звичному морському курорту: тиша і величний спокій гірського Криму, відкрита книга чистого, високого зоряного неба, а також організований активний відпочинок / туризм, SPА-центр, спортивно-оздоровчий комплекс, обслуговування, інфраструктура - на рівні європейських гірських курортів», - так приваблює майбутніх покупців ще не побудованого житла сайт «Консолі». Майбутнім жителям і гостям курорту обіцяють піші прогулянки, барбекю, полювання і риболовлю.

Цікаво, що власне астрономами та їх телескопами передбачається доповнити цей список. «Вчені, які живуть у селищі, - дуже цікавий цікавий народ. Природно, і гості до них приїжджають цікаві» - затягував сайт «Консолі».

Влітку 2010 року будівництво на майданчику відновилося. Група вчених КРАО і розташованої в селищі Кримської лабораторії Державного астрономічного інституту МДУ перешкодили самоскиду та бульдозеру руйнувати схил листяного лісу. Справа дійшла до відкритого протистояння, і техніку в черговий раз на час вдалося зупинити. Вчені вважають, що це ненадовго, і готові знову стати на шляху машин.
Вигляд на Науковий зі сторони в’їзду з Сімферополя. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)
Вигляд на Науковий зі сторони в’їзду з Сімферополя. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)
Земля або свобода

Тепер до вирішення проблем селища підключився український академік Ярослав Яцків. За його словами, навіть у разі відмови від масштабного будівництва мікрорайону фірмі «Консоль» хтось буде зобов'язаний компенсувати вже витрачені кошти. Він спробував переконати астрономів погодитися на спорудження в селищі хоча б одного таунхауса. Адже, як він заявив супротивникам будівництва, якщо переглядати законність рішень про виділення землі, до в'язниці може відправитися і керівництво КРАО, і люди з міністерства освіти, якому підпорядковується обсерваторія.

Врятувати, щоб погубити

Директор обсерваторії Алла Ростопчина-Шаховська стверджує, що договір з фіромою «Консоль» - єдиний варіант вирішити житлове питання, адже грошей на викуп наявних у селищі квартир у КРАО немає.

Вчені вважають, що потрібні «Консолі» рішення на КРАО приймають два далеких від астрономії заступника директора, колишні водії обсерваторії. На самих астрономів, які намагаються врятувати обсерваторію, з боку керівництва також чиниться тиск. Вони отримують догани за те, що в робочий час знаходяться на будівельному майданчику.

Вчені у відповідь стверджують, що вибору у них немає. Щоб не губить унікальні телескопи, в околицях обсерваторії заборонено навіть розводити городи. До неї веде лише одна дорога з покриттям для автомобілів. Навіть піші підходи до обсерваторії ґрунтові. Будівельнмй пил дуже швидко зіпсує дзеркала телескопів (втім, частково вони вже зіпсовані), вібрація зіб'є всі налаштування приладів, а світло з вікон нових будинків і вуличних ліхтарів зведе нанівець більшу частину спостережень.
Телескоп BST-1. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)
Телескоп BST-1. Фото - Сергій Криниця (http://haidamac.org.ua)
Довідка

Науково-дослідний інститут «Кримська астрофізична обсерваторія» — обсерваторія Національної академії наук України. Основна частина обсерваторії розташована в Бахчисарайському районі Крима, у селищі Науковий, в 25 кілометрах від Сімферополя та 12 км від Бахчисарая, на висоті 600 м над рівнем моря.

Утворена 30 червня 1945 року на базі Сімеїзького відділення Пулковської обсерваторії.

Основні напрямки наукових досліджень включають дослідження активних ядер галактик і джерел космічних променів; спостереження космічних об'єктів методом радіоінтерферометрії; будова, хімічний склад, магнетизм і нестаціонарність зір, фізика Сонця й сонячна активність; планети, малі тіла сонячної системи й астероїди; глобальні рухи материків і полюсів Землі, а також розробка наземних і космічних оптичних телескопів.

У селищі функціонує готель, проводяться екскурсії.

Свого часу це місце в передгір'ях Криму було вибрано для зведення телескопів завдяки своєму астроклімату. Сухе повітря, низька турбулентність атмосфери і віддаленість від великих міст відіграли важливу роль при виборі цього місця. У свій час для зменшення засвічення від житлових будівель у селищі були висаджені ялинки, а академік Андрій Сєвєрний навіть заборонив місцевим жителям обробляти городи, щоб у повітрі було менше пилу.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Наука й освіта»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.