Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Поведінка жінок за кермом

Власна безпека 59817 переглядів

Опубліковано - 16.11.2011 | Всі публікації | Версія для друку

«Жінка за кермом, як зірка в небі, ви її бачите, а вона вас - ні»
«Жінка за кермом, як зірка в небі, ви її бачите, а вона вас - ні»
Те, що жінки з’явилися за кермом, звісно, ​​робить наш автомобільний світ значно приємнішим. У минулому, за часів чумацьких возів, без усякого сумніву, серед ямщиків і візників жінок не було. Але без жінок не обходилися кінні прогулянки, без захоплення не можна було дивитися на їзду амазонок.

Ще якихось десять - двадцять років тому жінка за кермом автомобіля вважалася екзотикою. Саме через свою нечисленність жінки тривалий час поводили себе на дорогах вкрай обережно, намагаючись не створювати жодних проблем в цьому "світі чоловіків", але все одно викликали з їхнього боку, в кращому випадку, нездоровий інтерес з відомою часткою зневаги.

Статистичні дані говорять про те, що число аварій, здійснених з вини жінок-водіїв зросла за останні роки в кілька разів. Частіше, ніж раніше, жінки стали тікати з місця події.

Статистика аварій за 10 років: жінки в ДТП травмуються частіше

Проаналізувавши дані по автомобільним аваріям за 1998-2008 рік, американські фахівці прийшли до висновку, що жінки частіше отримують травми під час ДТП.

43% водіїв були жінками, середній вік яких складав 36 років. У 67% випадків в аварію потрапляли легкові автомобілі, в 15% - позашляховики, 12% невеликі вантажівки, 6% - великовантажні автомобілі.

Як стало відомо в ході дослідження, вірогідність отримати травму грудної клітки і хребта у жінки набагато вища. Вчені пояснили це тим, що жінки нижчі за чоловіків, і сидять за кермом в інших позах.

Різниця в зрості і статурі змушує людей різної статі по-різному сидіти за кермом одного і того ж автомобіля. Жінки, як правило, ближче туляться до керма, намагаючись бачити більшу частину дороги, чоловікам така поза не властива.

Існує й ще одна причина підвищеного ризику для жінок отримати різні травми при аварії: за статистикою, водіїв-чоловіків все-таки більше, ніж жінок, і саме тому системи активної і пасивної безпеки, навіть найсучасніші, розробляються з урахуванням їхніх габаритів.

Варто зазначити, що в даний час лише деякі автовиробники виробляють уніфіковані в цьому плані засоби пересування, - тобто нові автомобілі стали набагато безпечнішими для жінок.

Жіночий фактор на автошляхах

Але повернемося до “жіночого фактору” при порушеннях Правил дорожнього руху.

Багато фахівців вважають, що зростання числа «жіночих» ДТП обумовлене тим, що поведінку жінки в стресовій ситуації передбачити неможливо, - так вже влаштована жіноча психіка. Дійсно, в аварійній ситуації жінка часто розгублюється і здійснює непотрібні дії. При виникненні небезпечної ситуації на дорозі вона може просто закрити очі руками, розплакатися або взагалі кинути кермо.

Багато жінок за кермом ігнорують дорожню ситуацію, аналіз дорожньої ситуації звужують до сприйняття свого автомобіля і дороги перед собою, не взаємодіють з іншими учасниками дорожнього руху.

Ось чому говорять: «Жінка за кермом, як зірка в небі, - ви її бачите, а вона вас - ні».

Сьогодні жінка на дорогах стала таким частим явищем, що психологи цілком серйозно заговорили про особливий тип поведінки жінок-водіїв.

Тип перший: Діловий

Співробітники ДАІ зупиняють її, як правило, за перевищення швидкості і невиправдані хаотичні перешикування. І справа не в тому, що водій отримує задоволення від швидкої їзди, зовсім ні - просто вона завжди дуже поспішає, боїться запізнитися, намагається встигнути в декілька місць одночасно. Цей стиль життя (запланувати і зробити за добу стільки, скільки інший ледь встигне за тиждень) диктує відповідну швидкість пересування. І наша пані-водій кожного разу щиро дивується: за що ж її зупинили, вона й не помітила, що перевищила швидкість. При цьому довгі дебати з інспектором не для неї - ніколи витрачати на це час! Але, проте, якщо інспектор трапився з явною схильністю до психологічного садизму і посилає нашу бідолаху на алкогольний огляд без жодного приводу або забирає автомобіль на штрафну стоянку, тут вже автовласниця ділового типу (змирившись з втраченим часом) всю енергію, яку жадала пустити на інші справи, кине на те, щоб довести неправомірність її затримання. І зробить це чисто по-жіночому...

Тип другий: Нерішучий

Вона зовсім не любителька швидкої їзди, але швидкісний режим порушує не менш часто, ніж попередній тип. А все тому, що у бідолахи просто немає іншого виходу: при нормальній швидкості її увага моментально починає розсіюватися і зісковзує на перехожих, рекламні щити та вітрини магазинів. А при швидкості 80 км/год просто не залишається іншого виходу, як тільки повністю зосередитися на процесі кермування - жити-то хочеться! Ще одне специфічне порушення водіїв цього типу - повна неувага до руху по смугах.

Тип третій: Демонстративний

Цій жінці спочатку приємний той факт, що на неї в потоці машин звертають особливу увагу (будь то посмішка або лайка, що летить услід). Заради цього вона може створити на дорозі все, що завгодно, аби бути помітною. Точно так само вона віднесеться і до спроби представника закону зупинити її.

Тип четвертий: Зухвалий

Їздить за принципом: «Перевищити швидкість, проїхати на червоне світло, кого-небудь “підрізати”, не віддати перевагу в русі - все це дитячі пустощі». Жінки-водії цього типу щиро вважають, що їм дозволено робити все, що подобається і що дозволяє автомобіль. Це створює неприємності іншим? Так це їхні проблеми! Розбиваються інші, а в неї все буде гаразд. А ті, хто свято дотримуються правил дорожнього руху - просто погані водії і гідні жалю. Наочна агітація у вигляді розкурочених в аварії машин на таку пані просто не діє. Вона не звикла утрудняти себе прорахунком ситуації на дорозі на декілька ходів вперед: що буде, наприклад, якщо вона проскочить це перехрестя на червоне світло. При цьому, авто, що з'явилася з-за повороту, викликає її щирий подив: воно-то що тут робить? Роз'їздилися тут, розумієш! Самі винні! Взагалі, на дорозі, в будь-яких ситуаціях винні всі, крім неї, а вона - просто ідеальний водій.

Тип п'ятий: Педантичний

Ця пані може роками не зустрічатися з автоінспекцією - хіба що на техогляді. Тому що їздить, як і живе: строго за правилами. Але навіть, якщо порушення і має місце (всі ми люди), то проблем з дорожньою владою не буває. Питання, хто в такій ситуації має більшу провину, а хто - ні, просто не виникає в голові педантичної пані, штраф готова сплатити негайно, сперечатися немає про що - такі правила. Неадекватні вчинки на дорозі (як і в житті) - не для неї.

Звичайно ця, як і будь-яка інша типологія, не претендує на абсолютність. Все, зрештою, залежить від ситуації і настрою власниці авто. Всі п'ять типів поведінки можуть цілком гармонійно і природно проявитися у однієї і тієї ж пані впродовж дня. Мова йде, скоріше, про певний улюблений, стиль, якому віддається більша перевага. А жінка на те і Жінка, щоб бути багатоликою і непередбачуваною, а через це - завжди загадковою і привабливою.

Законослухняними водіями стають ті, хто зумів для себе з'ясувати, що на дорозі немає ні відмінностей, ні знижок на стать, вік. За кермом автомобіля знаходиться не жінка або чоловік, - а людина, від якої потрібно з максимальним професіоналізмом виконувати певні функції.

Будьте професіоналами, і щасливої ​​дороги!

За матеріалами інтернет-видань

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Власна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.