Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Коронавірус в Україні: Переповнені лікарні, брак кисню й застарілі електромережі

Національна безпека 7765 переглядів

Опубліковано - 12.04.2021 | Всі публікації | Версія для друку

Коронавірус в Україні: Переповнені лікарні, брак кисню й застарілі електромережі
В українських лікарнях критична нестача ліжок з підведеним киснем для пацієнтів із COVID-19. Уряд у терміновому порядку схвалив застосування в лікарнях технічного кисню. Однак чи це допоможе?

Кількість зайнятих ліжок із киснем для пацієнтів з COVID-19 в Україні досягла свого максимуму, можливості медичної системи вичерпані. Це визнає і сам міністр охорони здоров’я України Максим Степанов. За даними сайту українського міністерства охорони здоров’я (МОЗ), в медичних закладах країни є 67 тисяч 884 ліжок, підключених до централізованої системи подачі кисню чи обладнаних портативними кисневими концентраторами. З них, станом на 8 квітня, більше 57 відсотків зайнято пацієнтами, хворими на COVID-19. Враховуючи, щоденний майже двадцятитисячний приріст хворих на коронавірус, цілком можливо, що кисню вистачить не всім.

Лікарні працюють на межі

"На минулому тижні у нас ліжка були заповнені майже на сто відсотків. Усі 39 ліжок реанімації постійно зайняті. Як тільки звільняється ліжко, то нам переводять кисневозалежних пацієнтів з інших лікарень", - розповів DW заступник головного лікаря з медичних питань Київської міської клінічної лікарні №4 Георгій Аксютін. За його словами, як тільки почалася пандемія, його медичний заклад почав роботи з відновлення системи подачі кисню, полагодили криоциліндр для зберігання рідкого кисню на 20 тонн та закупили кисневі концентратори.

Однак і це не допомогло. "Якщо за рік раніше ми витрачали три тонни кисню, то зараз йде 5 тонн кисню щодня. Зараз 90 відсотків пацієнтів, які до нас поступає, потребують кисневої підтримки", - каже лікар.

Медзаклад працює на межі, розповідає далі Аксютін, оскільки всю кисневу апаратуру потрібно підключати в електромережу. Саме тут можуть бути проблеми. "Лікарні вже 150 років. У більшості приміщень стара алюмінієва проводка. І щодня ми молимося, аби вона витримала таке навантаження", - ділиться Георгій Аксютін. Перед схожими проблемами постали й інші лікарні.

Україна виявилась не підготовленою до третьої хвилі
Однак, що робити, якщо всі ресурси лікарень вичерпані? Ексголова Центру громадського здоров’я, а нині старший викладач Школи охорони здоров’я Києво-Могилянської академії Володимир Курпіта вважає, що з інфраструктурою та забезпеченням лікарень ліжками та кисневою розводкою вже нічого не можна зробити. Він переконаний, що третю хвилю коронавірусу українцям доведеться пережити саме в таких умовах.

"Пік захворювання на COVID-19, принаймні в Києві, буде ще десь тиждень. Коли ситуація стабілізується потрібно, щонайменше, провести інвентаризацію лікарень на наявність стаціонарної подачі кисню. І робити таку розводку далі по всім лікарням", - каже Курпіта. Він критикує, що через бюрократичні зволікання українська влада торік так і не підготувала інфраструктуру лікарень до приймання такої кількості хворих. Тому лікарням довелося рятувати життя пацієнтів за допомогою кисневих концентраторів, які потребують живлення від електромережі.

Але, як з’ясувалося, сама електромережа в багатьох лікарнях застаріла й не витримує енергоємну техніку. "Якщо буде перебій з постачанням, усі ці люди на концентраторах загинуть. Зараз вже нічого не зробиш. Ми повинні пережити, на жаль, цей жах зі смертями й починати готуватися до нової осінньої хвилі", - зазначає Курпіта.

Колапс медсистеми вже настав?

Протягом тижня DW зверталася до пресслужби МОЗ з проханням пояснити, чи є в українського уряду план Б щодо забезпечення лікарень ліжками, які підключені до кисню. Однак на момент виходу матеріалу відповіді на це від міністра охорони здоров’я України Максима Степанова так і не надійшло.

Натомість на сайті МОЗ у п’ятницю, 9 квітня, з’явилася інформація про те, що уряд схвалив застосування технічного кисню для кисневої підтримки пацієнтів із COVID-19. "Не чекаючи колапсу, уряд йде на вимушену міру й готовий тимчасово використовувати кисень технічний за умови відповідності його критеріям кисню медичного, які будуть підтверджені лабораторно", - сказав Максим Степанов, слова якого цитує пресслужба МОЗ.

До цього часу урядовці відмовлялися схвалювати застосування технічного кисню, аргументуючи це тим, що його використання у медичних закладах є небезпечним. "Колапс уже настав. Про це вже свідчить, що будь-який кисень у нас тепер рятівний кисень. Через те, що ситуація не контрольована, тепер доводиться постійно понижувати стандарти", - констатує колишній міністра охорони здоров’я України Павло Ковтанюк.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.