Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Наркоманія і чиновницький оптимізм

Громадська діяльність 65268 переглядів

Опубліковано - 7.11.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Наркоманія і чиновницький оптимізм
Згідно даними Української національної обсерваторії по алкоголю і наркотикам, створеної Мінохоронздоров'я України, яка проводила опитування молоді, яка навчається в учбових закладах, дістати наркотичні речовини не становить особливих труднощів для широкого круга підлітків і молоді. За наслідками опитування серед 16-річних підлітків, 29% хлопців і 12% дівчат вживали наркотичні речовини.

За офіційною інформацією, в Україні близько 20 тис. наркозалежних, по неофіційній — більше 200 тис. Згідно даними Української національної обсерваторії по алкоголю і наркотикам, створеної Мінохоронздоров'я України, яка проводила опитування молоді, яка навчається в учбових закладах, дістати наркотичні речовини не становить особливих труднощів для широкого круга підлітків і молоді. За наслідками опитування серед 16-річних підлітків, 29% хлопців і 12% дівчат вживали наркотичні речовини, як правило марихуану або гашиш, хоч би один раз в житті. Основним мотивом першого «сеансу» підлітки називали «інтерес», 2% — оскільки «було нудно». Опитана молодь найпоширенішим джерелом отримання наркотиків називала найближче оточення — друзів і знайомих. Для міських підлітків вживання наркотиків характерніший, ніж для їх сільських ровесників. ...

За даними Міністерства охорони здоров'я, на початок 2006 року на наркологічному обліку в Україні знаходилися 116 988 осіб з наркотичними проблемами 84 325 з них знаходилися на диспансерному обліку, 32 663 перебували на профілактичному наркологічному обліку. І якщо в 1990 році, згідно офіційній статистиці, таких людей було порядка 20 тис. чоловік, то до 2005 року їх число збільшилося вчетверо — 84 325. Зараз на 100 тис. українців доводяться 248 наркозалежних. Більше всього їх в південно-східних областях — Дніпропетровською (13 446), Одеською (7 500), Донецькою (10 163) і в столиці — 9 097 осіб.
Але це офіційна статистика.

Альтернативні незалежні оцінки говорять, що насправді таких людей в Україні може бути від 200 тис. до напівмільйона чоловік. Одночасно простежується постійна тенденція до збільшення числа наркозалежних серед молоді і підлітків.

Загальний підхід

Представництво Європейської комісії в Україні разом з Фондом народонаселення ООН (ФНООН) у вересні 2006 року запустили цільову програму «Підтримка в створенні комплексної системи соціальних послуг для споживачів ін'єкційних наркотиків серед молоді». Проект розрахований на три роки, впродовж яких буде виділено 3 млн. євро на профілактику наркоманії і допомогу залежним людям.

Експерти прогнозують, що в цільову групу потраплять близько 50 тис. людей, що потребують допомоги.
За словами Світлани Толстоухової, директора Державної соціальної служби сім'ї, дітей і молоді, допомога необхідна не тільки фінансова, але і організаційна. На сьогоднішній день українська система боротьби з наркоманією налічує десятки різних організацій і фондів, але їх діяльність часто мало зв'язана між собою. В Україні функціонують 48 територіальних наркологічних установ, 25 з них — на обласному рівні; чотири наркологічні лікарні і 28 спеціальних амбулаторних наркологічних кабінетів для підлітків. Толстоухова сподівається, що єдина мережа установ, створення якої заплановане в програмі, Європейською комісією, що фінансується, і ФНООН, дозволить досягти ефективних результатів.

«Погано, що ми до цих пір не маємо міжгалузевої або міжвідомчої програми надання первинної і вторинної допомоги наркозалежним. Не позначений єдиний координатор. Як немає і єдиного національного підходу, відсутня первинна і вторинна профілактика. Доступ до багатьом послугам, як, наприклад, обміну шприцов, у багатьох обмежений. Допомога в рамках проекту направлена на розробку єдиних стандартів щодо надання допомоги наркоманам, яка повинна також включати системну і якісну освіту працівників соціальних служб, проведення наукових семінарів, тренінгів, покупку необхідного устаткування і широку інформаційну кампанію. Список послуг повинен бути стандартизований і відповідати європейським стандартам», — переконана Толстоухова.

Наркоманам допоможуть

На початок 2007 року буде створено більше 200 соціальних служб комплексній допомозі молодим наркоманам. Служби розміщуватимуться в окремих приміщеннях. Планується видання довідника по всіх службах на території України. Адреси і контакти нових служб будуть доступні в соціальних службах, також можливо буде знайти інформацію про них в міських виконкомах. Служби включатимуть весь комплекс соціальних послуг — консультації нарколога, гінеколога, юриста, первинну медичну допомогу, створення груп самодопомоги.

Акцент ставитиметься не тільки на стаціонарному лікуванні, але також на оперативних виїздах мобільних груп соцработников, індивідуальній і груповій роботі з членами сімей, близькими наркоманів. Подібні центри комплексної допомоги наркозалежним українцям вже діють в Києві на вул. Довженко, 2 і вул. Новодарніцкой, 13.

В рамках освітніх програм вже підготовлено більше 400 професіоналів і близько 800 волонтерів. Центри соціальної допомоги налічують більше семи тисяч співробітників, по суті, створений великий резерв соціальних працівників. В цілому на створення нових служб в 2006 році з бюджету була виділена субвенція у розмірі 9 млн. грн. У проекті бюджету наступного року не передбачена субвенція, тому грант у розмірі 3 млн. євро від Єврокомісії і ФНООН, ймовірно, буде основним джерелом фінансування.

Обережний в своїх прогнозах щодо подальших результатів проекту координатор програм ФНООН в Україні Борис Ворник: «Немає сенсу створювати мережі соціальних послуг для споживачів наркотиків серед молоді без системи первинної профілактики. Оскільки виходить, що ми лікуємо тільки наслідки — а необхідна первинна профілактика. Молодь не вірить дорослим, і так було століттями. І інформування про наркоманію, її профілактика повинні проходити за принципом «рівний — рівному». Одним семінаром не обійдешся, потрібно працювати з думками, змінювати поведінку».

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Громадська діяльність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.