Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Країна сауни і тисячі озер на краю Європи

Туризм і подорожі 53054 перегляди

Опубліковано - 4.06.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Кафедральний собор на Сенатській площі в Гельсінкі
Кафедральний собор на Сенатській площі в Гельсінкі
Це – Фінляндія. Хоча фіни її називають Суомі. Найбільше місто – Гельсінкі з населенням трохи більше півмільйона мешканців. Це столиця Фінляндії, якій 450 років.

69% території Фінляндії покрито лісами. В лісах центральної та південної Фінляндії мешкає близько 300 тисяч лосів. Лосі – улюбленці фінів. М’яка іграшка лося – типовий подарунок з Фінляндії. Найменша коштує 6 євро. Іграшкові лосі одягнені в светрик з національним прапором Фінляндії. На білому полотнищі – блакитного кольору хрест.

З Фінляндії в подарунок також можна привезти трикутної форми подушку у вигляді дорожнього знаку “Уступіть дорогу”. В середині трикутника зображений лось. Подібні подушки різного розміру коштують від 9 до 16 євро. На заміських дорогах Фінляндії можна побачити такі справжні дорожні знаки.

На території Фінляндії – 187888 озер. Там можна круглий рік рибалити на окуня, щуку, сигу, озерну форель, райдужну форель, лосося, американську палію, арктичну форель. Тур “Риболовля у Фінляндії” на 4 дня і 3 ночі пропонується одним з київських туроператорів за 1545 євро. Це разом з перельотом Київ-Гельсінкі-Івало-Гельсінкі-Київ. Івало знаходиться в північній частині Фінляндії – за полярним колом. Всі крупні міста розташовані на півдні країни.

Найбільше місто – Гельсінкі з населенням трохи більше півмільйона мешканців. Це столиця Фінляндії, якій 450 років. Раніше головним містом країни було Турку. Воно було засновано на березі річки Аура у 1229 році. Зараз там живе близько 175 тисяч жителів. В іншому “великому” місті Фінляндії – Тампере – близько 200 тисяч жителів. Тампере – це саме “озерне” місто Фінляндії. Тут озера не тільки оточують місто з усіх боків, але й розташовані в самому його центрі! Влітку на всіх 200 водних шляхах Тампере – безліч круїзних теплоходів, катерів, човнів і вітрильників.

Гельсінкі розташоване на самісінькому березі Фінської затоки. Неподалік берега – мальовничі острови. Вздовж 98-кілометрової берегової лінії їх не менше 315! На одному з таких островів – Коркеасаарі – розташувався міський зоопарк Гельсінкі. На іншому острові – Суоменлінна – одна з найкрупніших морських фортець світу. Вона була побудована в першому десятилітті 18 століття. А з 1991 року внесена у перелік пам’яток світового значення ЮНЕСКО. Щоб відвідати Суоменлінну з її виставками, музеями, а також відпочити в якомусь кафе чи пообідати в ресторані, знадобиться щонайменше півдня. Діти зможуть дослідити багаточисельні підземні ходи фортеці. “Річкові трамвайчики” та пароми влітку 3 рази на годину ходять до Суоменлінни від Ринкової площі. А поїздка займає всього 15 хвилин.

Міські пароми в Гельсінкі – це такий самий громадський транспорт, як автобуси і трамваї. Одна поїздка в міському автобусі Гельсінкі коштує 2,20 євро. В трамваї – 2 євро. Тому вигідно одразу купити проїздний. На 1 день для 1 дорослого він коштує 6 євро. По ньому можна їздити на міському автобусі, метро, трамваї, приміському поїзді і паромі. Для дітей від 7 до 16 років такий проїздний коштує 3 євро. На три дні проїздний дорослому туристу обійдеться в 12 євро, дитині – 6 євро. На 5 днів – 18 і 9 євро відповідно.

На острові Суоменлінна є недорогий хостел на 40 місць. Там кімнати на 2-10 осіб. Туалет і душ в коридорі. На першому поверсі є кафе, де можна поснідати за 5 євро. По фінських мірках це зовсім недорого. 5 євро коштує бокал пива або сідера в гельсінському кафе. Ціна ліжка в двомісному номері коштує в цьому хостелі 30 євро за добу. В шестимісному номері – 25 євро. Тут добре зупинятися групі туристів. Можна зняти весь будинок за 1000 євро.
Країна тисячі озер
Країна тисячі озер
Подібних недорогих хостелів у Гельсінкі більше десятка. В них номера в 3-4 рази дешевше, ніж в готелях. Одномісний номер в хостелі “Фенно” коштує від 56 або 72 євро за добу. У вихідні ціни зменшуються до 50 і 65 євро. Двомісний номер коштує у будні 88 євро, в суботу-неділю – 77 євро. Номери там маленькі, але чисті.

В номері за 72 євро окрім ліжка є телевізор, телефон, шафа, холодильник і електороплита. Отже можна самому собі щось приготувати. Звісно, якщо привезете з собою якусь каструльку. В номері є тільки одноразова посуда. Туалет, умивальник і душ – також в номері. У вартість проживання в “Фенно” входить сніданок і відвідування сауни. Але в сауну безплатно можна піти тільки з 6 до 10 ранку в будні і з 7 до 12 ранку – у суботу і неділю. В інший час сауна тут коштує 2 євро – півгодини. В кафе-самообслуговування з 7 до 10 ранку можна поснідати.

В готелі “Кумулус олімпія” за ніч в одномісному номері треба заплатити 160 євро. В готелі “Sokos” – 175 євро. Це достатньо дорогий, але і не найдорожчий готель в Гельсінкі. Він розташований у центрі міста. Оформлений в елегантному історичному стилі. В готелі “Scandic Marski” одномісний номер коштує 225 євро, двомісний – 280 євро. Цей готель також розташований в центрі – на головній вулиці міста Mannerheimintie, 10. Один з готелів відомої мережі “Holiday Inn” розташований в 500 метрах від льодового палацу “Гартвал-арена”. Там проходили всі концерти цьогорічного Євробачення – півфінал, фінал, костюмовані репетиції. Фіни дуже пишаються цією спорудою, що вміщає до 15 тисяч глядачів. Тут виступають зірки світового масштабу, відбуваються чемпіонати національної хокейної ліги. Одномісний номер в “Holiday Inn” коштує 260 євро, двомісний 295 євро.

Скромно поїсти в кафе Гельсінкі обійдеться не менше, як в 15-20 євро. Стакан апельсинового соку в Хельсінкі коштує 2 євро, кава – від 2 до 2,70 євро. Печиво-пряник 1,5 євро, карельський пиріг – 3-4 євро. Найдешевший гамбургер в Гельсінкі – гесбургер – коштує 2,75 євро, хот-дог – 5-6 євро. 1 яблуко або 1 банан коштує 0,90 евро. Пачка цигарок “Мальборо Лайтс” – від 4 до 5 євро. В кафе “Урсула” сендвіч з шинкою та сиром коштує 6 євро, м’ясний стейк зі смаженою картоплею – 9,50 євро. Холодний кремоподібний суп з копченою сьомгою – 12 євро, а смажена сьомга зі спаржею та яйцем в сметанно-хріновому соусі – 17,50 євро.

Це кафе розташовано прямо на березі Фінської затоки. Там специфічний, але приємний запах повітря. Як у нас найпоширеніший птах – це голуб, у Хельсінкі – це чайка. Вони поважно ходять по берегу і кричать. Доїдають за туристами гамбургери та хот-доги. Також на березі можна побачити качок з блискучим зеленуватим пір’ям. Якщо дозволяє час, приємно посидіти на березі і помилуватися теплоходами і поромами, які пливуть до Таллінна або Стокгольма. Коли ясна погода, можна навіть побачити береги Естонії. Її столиця – Таллінн – розташована також на березі Фінської затоки. Тільки з іншого боку.

Дістатися до Гельсінкі можна літаком, поїздом та автобусом. Можна їхати автомобілем через Білорусь, Латвію та Естонію. З Таллінна до Хельсінкі ходять пороми. Ви перепливете Фінську затоку за 100 хвилин. За 1 людину такої подорожі заплатите 15 євро. За невелике авто – 52 євро з понеділка по суботу і 32 євро – в неділю. Дешевше коштуватиме переправити з собою мотоцикл і велосипед – 12 і 4 євро відповідно. Переправити транспортні засоби назад з Хельсінкі до Таллінна на поромі – трохи дорожче.

Найшвидший, але і найдорожчий шлях – літаком. Переліт туди і назад обійдеться щонайменше в 600 доларів. Летіти треба буде через Прагу або через Варшаву, а вилетіти з Києва можна кожного дня. Прямий переліт Київ – Гельсінкі здійснюють Міжнародні авіалінії України. По понеділкам, середам і п’ятницям виліт з Борисполя о 13:50. В 15:50 ви уже в аеропорту Вантаа, що в 15 км від Гельсінкі.

Їхати в Гельсінкі можна поїздом – через Москву або Санкт-Петербург. Через Москву буде дорожче, але трохи швидше. Проїзд в купейному вагоні до Москви коштує 335 гривень, 92 євро – у вагоні 2-го класу фірмового поїзду “Лев Толстой” сполученням Москва – Гельсінкі. Він відправляється з Ленінградського вокзалу Москви о 22:50 і прибуває в Хельсінкі об 11:35 наступного дня. Проїзд у вагоні першого класу обійдеться майже на 40 євро дорожче. Але різниця тільки в тому, що у вагонах 2-го класу – купе на 4-ох пасажирів, а у вагонах 1-го класу – на 2-ох. Їхати до Санкт-Петербурга поїздом забере цілий день, ніч і ранок. Проїзд в купе поїзда Київ – Санкт-Петербург коштує 330 гривень.

З Санкт-Петербурга до Хельсінкі регулярно ходять комфортабельні автобуси “Finnord” і “Sovavto”. Проїзд в них коштує 32-35 євро. Хоча можна поїхати і маршруткою – це буде значно дешевше. Вони відправляються від готелю “Октябрьська” між 20 і 22 годинами. Проїзд там коштує 12-15 євро. Але їхати не так комфортно, як поїздом або великим автобусом. До того ж маршрутки приїздять у Хельсінкі дуже рано – в 4-5 ранку, коли громадський транспорт ще не ходить. А ще паспортний і митний контроль може забрати більше години. Якщо їдеш поїздом, це робиться під час руху. Залізничний вокзал у Гельсінкі на ніч зачиняється. Його відкривають тільки о 5-ій ранку. Але там немає крісел або лавок. Втомлені люди і молодь «під газом» сідають або лягають прямо на підлогу.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Туризм і подорожі»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.